Årets Prideparad i Rom som planeras till den 13 juni och väntas locka 100 000 deltagare har stött på problem efter att stadens myndigheter beslutat sig för att begränsa paradvägen. Arrangörerna, Circolo di Cultura Omosessuale Mario Mieli, som redan fått OK på den ursprungliga paradrutten menar att den nya från Piazza Bocca della Verità till Piazza Navona blir på tok för kort för en så stor folksamling.
I år har inrikesminister Roberto Maroni, från Lega Nord infört en ny regel som gör att myndigheterna kan besluta att demonstrationer inte stör religiösa byggnader. Denna nya möjlighet har använts av Roms polis för att begränsa årets Prideparad.
– Det är alltid allvarligt när demonstrationsfriheten inskränks. Vi har redan i år sett försök att förbjuda prideparader i bland annat Riga och Moskva. Att det sker även i Rom är oroväckande, säger Sören Juvas, förbundsordförande i RFSL som också uppmanar svenska politiker att agera.
En som svarat på uppmaninegn är moderaternas EU-parlamentsledamot Christofer Fjellner.
I ett brev till Roms borgmästare Gianni Alemanno vädjar han om att Prideparaden skall få genomföras så som planerat. Han uttrycker en stor oro för ”Roms polis försök att hindra eller minimera” Roms Prideparad. ”Detta kan adderas till en oroande trend som kan ses runt om i Europa där Prideparader i både Moskva och Riga har hindrats och attackerats i år.”