Organisationer, föreningar eller religiösa samfund som vägrar acceptera grundläggande mänskliga rättigheter och våra gemensamma värderingar ska inte ha skattebetalarnas pengar eller samhällets stöd. Tvärtom. Det är dags att agera nu.

För en överväldigande majoritet i vårt svenska samhälle är det självklart att hbtq-personers rättigheter är mänskliga rättigheter. Sverige har kommit en lång på väg på resan. Många andra länder har självfallet också genomgått liknande resor och idag är läget i stora delar av västvärlden för hbtq-personer ganska bra. Visst finns det fortfarande utmaningar och visst förekommer diskriminering och visst finns det problem. Det måste vi tillsammans jobba hårt för att lösa. Vi är inte färdiga.

Mot den bakgrunden är det därför oacceptabelt att den svenska staten årligen öser miljontals skattekronor över religiösa samfund och olika organisationer som inte står upp för alla människors lika värde, som inte delar den självklara uppfattningen att mänskliga rättigheter faktiskt omfattar alla inklusive hbtq-personer. Det är olustigt att jag och andra hbtq-personer betalar skatt som finansierar organisationer och grupper som hatar oss och vill oss illa. Så kan det inte gå till.

Raden av exempel är ledsamt lång. Vi ser både religiösa och icke-religiösa föreningar som bjuder in islamistiska hatpredikanter som anser att homosexuella ska dödas. Senaste exemplet var från Järfälla, men vi minns också den miljöpartistike kommunpolitikern i Skåne som bjöd in liknande figurer till Malmö. Vi har sett det i Gävle och på många fler platser. Vi ser det också i den extremnationalistiska miljön.

Visserligen är yttrandefriheten en oerhört viktig princip och vi kan inte tvinga människor att tycka på ett visst sätt. Det vore på sitt sätt förfärligt. Däremot finns det verkligen ingen rätt att ha dragningsrätt på dina och mina skattepengar bara för att du har en förening eller ett samfund. Staten kan bestämma vad staten finansierar och inte finansierar. Det inskränker inte någons yttrandefrihet. Därför är det hög tid att sluta prata och börja agera. Stryp pengarna till homofoberna nu!