Mellan åren 2009 och 2014 anmäldes det i snitt 5600 hatbrott per år enligt BRÅ. Av dessa utgör 775 anmälningar hatbrott på grund av sexuell läggning och 45 anmälningar på grund av transfobiska motiv. Självklart finns det ett mörkertal, men dessa siffror är höga nog. Flera gånger per dag blir någon utsatt för hatbrott på grund av sin sexuella läggning och identitet.
Allt fler unga utsätts för kränkningar i såväl skolan som utanför. På platser där de skall känna sig trygga. HBTQ flyktingar känner sig otrygga på asylboendena, en plats de skall känna sig trygga på. HBTQ ungdomar har i större utsträckning en sämre psykisk hälsa än heterosexuella ungdomar. De vill fly sin vardag, en del genom att ta sitt liv. Flyktingarna har flytt för sitt liv från länder där HBTQ personer inte accepteras, vare sig genom lagstiftning eller befolkningens attityder.
Sverige måste vara ett tryggt land för alla. Vi talar inte uteslutande om en lagstiftning som förbjuder hatbrott. Det finns grannländer som länge haft en lagstiftning som är positiv till HBTQ personer, men det innebär inte automatiskt att befolkningen anser det vara okej. Vi måste börja arbeta med attityder och lyssna på dem som kan ämnet.
Att samhället kan få medborgarna att känna sig trygga är A och O. För detta behöver vi fler poliser, fler tjänstvilliga poliser som finns där när vi medborgare behöver dem. De som arbetar på Sveriges myndigheter måste få tillgång till HBTQ kunskap så att de kan bemöta HBTQ personer på ett bra sätt som får de att känna sig sedda och accepterade. Migrationsverket måste också ha en asylprocess som är säker för alla, inklusive HBTQ personer. Och vi måste börjar arbeta med attityder i skolan. Barn måste lära sig att HBTQ är en del av samhället, liksom de själv är. Man behöver inte kritisera normer, men man måste lära ut att vi alla är olika, och att vi måste acceptera olika.
Den 9e juni anordnas ett seminarium om HBTQ personers trygghet, klockan 1530 i Lingsalen på Artisten. Öppna Moderater har samlat ihop en panel för diskussion om läget och vad som kan göras för att förbättra tryggheten för HBTQ personer i Sverige.
Uppdaterad 2017-01-25