Det är därför viktigt att det över hela Sverige görs insatser för att förbättra synliggörandet och bemötandet av hbtq-personer. Det handlar om att ge alla möjlighet att leva sina egna liv på sina villkor med hög livskvalitet.
För att sätta press på kommuner och landsting som både är landets största arbetsgivare och ansvariga för allt från skola till äldreomsorg har Moderaterna lanserat Hbtq-lyftet. Där kräver vi att samtliga kommuner och landsting ska kunna visa hur man på ett strukturerat sätt bemöter hbtq-personer i den egna verksamheten, att samtliga kommuner och landsting inför hbtq-handlingsplaner och att det ska finnas en grundläggande hbtq-kompetens hos de anställda. Vi säger där att vi vill se fler verksamheter som väljer att bli hbt-certifierade.
En hbt-certifiering innebär konkret att ett företag eller organisation som arbetar strategiskt för en god och öppen arbetsmiljö för sina anställda och/eller för ett respektfullt bemötande av patienter/klienter/brukare utifrån ett hbt-perspektiv kan tilldelas ett certifikat för att de uppfyller vissa uppställda krav. En hbt-certifiering kan betyda mycket. Det är för många ett bra sätt utveckla sig själva och att marknadsföra sig och det kan därför innebära en inte oväsentlig marknadsfördel. Vi anser att utbildning kring hbtq-frågor är viktigt. Vi ser däremot ett problem i att det idag bara är en utbildare – RFSL – som delar ut hbt-certifiering. Det ger en monopolliknande situation på marknaden kring hbt-certifieringar. Vi vill istället se en mångfald av certifieringsföretag som kompletterar RFSL, och att det införs en branschstandard för certifieringsaktörerna. Det är också ett sätt att fortsätta utveckla verktyget hbt-certifiering.
Utöver RFSL finns ett antal aktörer med koppling till hbtq-rörelsen som utbildar kommuner, landsting, företag och föreningar om hbtq-frågor. Skillnaden idag är att utbildningen inte resulterar i en certifieringsstämpel. Det finns dock inget som hindrar att vi tillsammans i hbtq-rörelsen jobbar för att ta fram en modell där flera kan vara med och också erbjuda en slutlig certifiering. Det finns inte något självändmål i att en organisation har ett sorts monopol på detta. Det tvärtom så att fler kan erbjudas certifiering om fler får utfärda den och det är bra för hbtq-personer var man än lever och bor i Sverige.
Uppdaterad 2019-02-20