Inledningsvis jublade jag över att SVT söker deltagare till en ny dejtingserie där alla deltagare är bisexuella. Först och främst för att en av de tidigare serierna på detta tema var spännande och intressant, med en bredare representation av queera liv. Serien jag tänker på är säsong 8 av amerikanska Are You the One. Där fanns utrymme för både trans- och cispersoner, olika könsuttryck och att deltagare ifrågasatte normer kring monogami och tvåsamhet. Och jag tänkte såklart att SVT skulle ge utrymme för just detta.
Nyheten om SVT-serien gav mig även vatten på min kvarn om att den bisexuella revolutionen är här och nu. Vi är närvarande på ett annat sätt än förut. Inte bara som en sexuell fantasi utan som riktiga människor, med riktiga behov.
Men ju mer jag läser om SVT:s nya satsning, desto nervösare blir jag för att SVT ska sjabbla bort möjligheterna och bara leverera trötta fördomar om bisexualitet.
Låt oss börja med titeln på programmet: Alla dejtar alla. Det är inget fel på att vara en slampa, men det finns en fördom om att alla bisexuella alltid är slampor, öppna för att ha sex med exakt vem som helst. Kommer det att förstärkas även här? Letar SVT aktivt efter deltagare som passar in i denna bild? Delvis ja, antar jag. För konceptet dejting-TV utgår från att vilja dejta andra människor och helst inte vara alltför svårflörtad. För hur bra TV blir det om en deltagare inte känner sig intresserad av någon av de andra deltagarna? Men jag hoppas att SVT förstår att bisexuella också är individer, och att ”alla är en potentiell partner”-snacket är en stereotyp. (Föreställningar som för övrigt antas spela roll till varför män oftare utsätter bisexuella kvinnor för sexuella övergrepp: männen respekterar ännu mer sällan bisexuellas kvinnors nej eftersom de tror att bisexuella alltid är villiga, och öppna för att ligga med vem som helst.)
Det är såklart nytt att alla deltagare är öppet bisexuella i en svensk dejtingshow, men tro inte att det här är första gången bisexuella dejtar i svensk reality-TV. Bisexuella personer har varit med i andra satsningar. Dessutom frågas sällan någon som söker till säg Bonde söker fru om hen enbart gillar killar utan det förutsätts bara vara så. Vi hamnar i en situation där bisexuella bara finns om man aktivt benämner sin bisexualitet, och glömmer att många bisexuella inte kommer ut. Vi finns ändå, oavsett vem vi dejtar här och nu.
Jag är rädd att det ska bli som några av de mindre bra dejting-serierna där bisexuella dejtat, som i Bachelorette-säsongen med bisexuella Brooke Blurton eller A Shot at Love with Tila Tequila. Där var det tävlingar med tjejer mot killar, uppdelat i rosa och blått. Ickebinära, tjocka och queera könsuttryck syntes inte alls, utan det var cispersoner som såg ut exakt som vilka deltagare som helst i Paradise Hotel. Att bisexualitet ofta omkullkastar snäva normer för kön har inte märkts alls, utan serierna har skapats av och för homo- och heterosexuella som får sina fördomar om bisexualitet bekräftade. Jag hoppas innerligt att SVT:s serie inte castas och klipps på ett visst sätt för att passa in i mediala föreställningar om bisexualitet, utan faktiskt skildrar olika kroppar, olika relationsformer, en queer syn på kön och skilda perspektiv kring vad man söker i en partner bortom könstillhörighet.
Platsen för SVT:s nya serie sägs vara “ett lyxhus i värmen”. Klart jag vet att det finns folk som gillar resor till varmare breddgrader men jag blev ändå förvånad. Hade jag skapat programmet hade serien utspelat sig i en stor lägenhet i Berlin, med hela stadens fantastiska queera utbud som grund för dejter. Vill någon ändå dejta på en sandstrand i badkläder? Inga problem: vi tar dem till inomhus-vattenparken Tropical Island. Eller möjligen poolen Badeschiff som flyter i Spree.
Och varför tjata om ”både killar och tjejer” i ansökningsformuläret? Som om queerheten och nya perspektiv kring kön aldrig hänt? Får ickebinära inte söka? Hm, här ringer varningsklockorna igen.
Nå. Jag hoppas att alla som är inblandade i produktionen är införstådda med vilka fallgropar som finns. Och jag ser fram emot att titta på den. För ja, den planerade serien gör mig både glad och besviken på en och samma gång. Idén om att du måste välja antingen det ena eller det andra är – som vi vet – inte sann.