Nyår närmar sig, och tveklöst kommer det att dyka upp listor över uttryck som trendat eller nyord som tagit sig in i det svenska språket under året som gått. Men det finns också begrepp som jag gärna ser att vi lämnar bakom oss och helt låter bli att ta med oss in i 2025.
Ett sådant uttryck är biologiskt kön. Men det handlar absolut inte om att förneka kroppars existens eller att påstå att fysisk form inte spelar roll. Nej, utan skälet är att biologiskt kön har blivit ett otydligt begrepp, eftersom människor lägger in olika förståelser i det. Vissa menar att det är synonymt med könskromosomer. Men ärligt talat: väldigt få av oss vet hur vi har det med XX, XY eller andra variationer. Andra anser att det handlar om huruvida du producerar ägg eller spermier, eller om du har testiklar eller äggledare. Vissa anser att det handlar om hormonnivåer, andra att det rör yttre könsorgan. Eller allt samtidigt. Jag tycker därför att det är bättre att prata om kropp och olika delar av kroppen som vi kopplar ihop med kön. Biologiskt kön riskerar dessutom att osynliggöra kroppars föränderlighet och kan ge sken av att det är binärt, utan några variationer. Men kroppsligt kön är ett spektrum. Till exempel finns det olika intersextillstånd, det vill säga medfödda variationer som inte passar in i den medicinska vetenskapens mall för könsutveckling. Kroppar ser även olika ut för transpersoner som genomgått könsbekräftande vård, eftersom det är högst individuellt vilka behandlingar man har behov av. Kombinationer av hormonnivåer, kromosomer, inre könsorgan och yttre könsorgan varierar stort.
När vi ändå pratar om kroppar… Jag har alltid haft svårt för orden livmoderbärare, penisbärare och fittbärare. Lyckligtvis ser jag dem mer sällan idag jämfört med några år sedan men de dyker ändå upp några gånger i månaden. De används bland annat på vissa ungdomsmottagningarnas hemsidor. Ofta är tanken att orden ska vara mindre cisnormativa och få transpersoner att känna sig inkluderade. Men jag tycker precis tvärtom, nämligen att begreppen är respektlösa. För många transpersoner är det en kränkning att bli definierad utifrån sitt könsorgan. Och kanske är det inte helt bekvämt för cispersoner heller? Samma sak med menstruerare. Det kan vara plågsamt att benämnas utifrån en kroppslig funktion som orsakar könsdysfori. Min upplevelse är att orden inte ens kommer från transrörelsen, utan från välmenande cispersoner. För det är faktiskt väldigt sällan som jag möter andra transpersoner som använder dessa ord. Men ja, självklart finns det transpersoner som tycker att orden fyller en bra funktion, för vi är olika. Jag gör det däremot inte utan tycker att det finns bättre sätt att formulera sig. Handlar det om aborträtt? Då säger jag “personer som kan bli gravida” eller “kvinnor och andra som kan bli gravida” istället för “livmoderbärare”. Är det en mottagning som har könsuppdelad drop-in för testning för könssjukdomar? Skriv “drop-in för killar*” och förtydliga genom den lilla stjärnan att mottagningen är för killar, cis som trans, och att det finns personal på plats med kompetens att undersöka olika slags kroppar.
Ett uttryck som gärna får vara kvar men där det behövs en bredare förståelse är frasen “att bilda familj”. Det gör ont i hjärtat varje gång det används synonymt med att skaffa barn och därmed osynliggör att familjer är så mycket mer än konstellationen förälder och barn. All respekt för par som känner att de inte är en familj om det inte finns barn, men undvik gärna att snäva ner begreppet “familj” för oss andra. Vänner, partners, hundar, syskon… Det finns många sätt att vara familj på.
Sist men inte minst: ju mer jag tänker på det, desto mer ogillar jag bi+ som samlingsterm för bisexuella, pansexuella och alla andra som attraheras av människor oavsett kön. Jag tror att vi kan hitta ett bättre begrepp, som inte gör människor till anonyma påhäng till bisexualitet. Vad sägs om plurisexualitet? Eller kanske bara bi- och pansexuella?
Det finns ännu fler begrepp som jag hoppas att vi lämnar bakom oss, men nu är det faktiskt slut på gnäll för i år. Jag ser fram emot ett nytt år och nya ord!