Under november kommer den nya EU-kommissionen att tillträda och påbörja sitt arbete. Kommissionen har som alltid en bred agenda, och många stora frågor ska hanteras kommande år. När kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för några veckor sedan presenterade namnen på de föreslagna nya EU-kommissionärerna och vad de ska prioritera i sitt arbete kunde vi ur ett hbtq-perspektiv glädja oss åt flera goda nyheter.
Kommissionen kommer fortsatt ha en kommissionär för jämlikhet och den kommissionären har i sin instruktion fått ansvar för viktiga frågor för hbtq-personer. Det är bra. Det är tydligt att det finns ambitioner från kommissionen och det är välkommet. Inte minst mot bakgrund av att utvecklingen när det gäller hbtq-personers rättigheter och möjligheter att leva fria och fullgoda liv spretar bland EU:s medlemsländer.
Bland de positiva förändringar som skett noterar vi historiska stegen i Estland och Grekland för att införa samkönade äktenskap och i Grekland ett helt brett paket med stärkta hbtq-rättigheter. Skiftet i Polen bort från det auktoritära styret till en regering med Moderaternas systerparti i spetsen har öppnat för landet att nu stärka hbtq-personers ställning även om vägen är lång. EU-domstolen har fastslagit att EU-länder måste acceptera och registrera könstillhörigheten hos någon som ändrat sin könstillhörighet i ett annat EU-land.
Bland det negativa ser vi tydligt att läget i Ungern förvärrats ytterligare och att Slovakien med entusiasm under sin Socialdemokratiska regering vandrar samma väg. Hbtq-personer ska inte synas eller höras eller ta plats. Rättigheter ska tryckas undan och människor användas som slagträn för att splittra politiken och säkra makten. Bulgarien har även de nyligen i bred enighet tagit steg i samma riktning med en lag mot hbtq-propaganda tydligt inspirerad av Ryssland och introducerats av landets ryssvänliga parti. I Italien försöker man stryka den ena mamman som förälder i samkönade par och hotar att införa fängelsestraff för italienare, oavsett sexuell läggning, som skaffar barn via surrogatmödraskap.
Med dessa bakslag och negativa utveckling som en del av bilden och ett tydligt orosmoln var därför beskeden från von der Leyen om den nya kommissionen viktiga. EU har en betydelsefull roll för att driva frågor framåt även på områden som i stora delar ligger på nationell nivå som familjepolitik. Det EU kan göra att dels slå fast det självklara hbtq-personers rättigheter är mänskliga rättigheter och kan inte ignoreras inom EU:s medlemsländer. EU kan och ska motverka diskriminering vilket är en viktig grund för EU-samarbetet och något som går över landsgränser till skydd för oss alla. EU ska också arbeta för att kampen tas i alla medlemsländer mot brott som finn spå EU:s lista över brottsliga handlingar däribland hatbrott.
Den nya kommissionären för jämlikhet som ansvarar för hbtq-frågorna har fått flera tydliga uppdrag att fullfölja och nu är det viktigt att detta arbete tas framåt. En ny LGBTIQ Equality Strategy för 2025 och framåt ska tas fram och fokus ska ligga på att fortsätta bekämpa hot- och hatbrott inklusive det som sker på nätet vilket är en viktig signal. Ett fokus är också att få på plats ett förbud mot omvändelseterapi så att det kan stoppas i alla medlemsländer. Det är ett bra prioriteringar och det är viktigt att vi alla sluter upp för att detta ska förverkligas.