I Sverige har kampen för hbtqia+ personers rättigheter och erkännande fått stora framsteg under de senaste decennierna. Ändå kvarstår betydande utmaningar. Trots löften om lagändringar och framsteg så har regeringen misslyckats med att till fullo bekräfta och stärka rättigheterna för hbtqia+ familjer. Vänsterpartiet tar nu ett steg framåt med fem skarpa förslag för att stärka situationen för dessa familjer och hbtqia+personers rättigheter i Sverige.

1. Rättvisare regler för föräldraskap

Lagändringen som skedde 2022 kring bekräftelse av föräldraskap var ett steg i rätt riktning. Vi är dock starkt kritiska mot reglerna kring hävande av presumerat föräldraskap. Den automatiska presumtionen om föräldraskap för gifta par är bra, men riskerar att skapa osäkerhet för barn i regnbågsfamiljer eftersom den förälder som inte fött barnet plötsligt kan få sin roll ifrågasatt och föräldraskapet hävt. Vänsterpartiet kräver därför att regeringen omgående återkommer med ett lagförslag som skyddar föräldrar och barn från den osäkra och ojämlika situation som nu föreligger.

2. En könsneutral föräldrabalk

Som det ser ut nu finns det olika paragrafer som styr beroende på vem som fött barnet, om du är man eller kvinna, har ändrat juridiskt kön, om du är ensamstående, är gift eller sambo med den som fött samt om du fått barn med egna könsceller eller med hjälp av donator. Vänsterpartiet konstaterar att det behövs en enhetlig och könsneutral lagstiftning som erkänner alla förälder- och familjekonstellationer på lika villkor. Detta innebär att föräldraskap inte ska definieras av föräldrarnas kön eller sexualitet utan enbart av deras relation till barnet. Därför lägger vi nu förslag om en könsneutral föräldrabalk.

3. Rätt till flera vårdnadshavare

Under nuvarande lagstiftning är det omöjligt för barn att ha fler än två juridiska vårdnadshavare, vilket inte återspeglar dagens verkligheten för många regnbågsfamiljer. Vänsterpartiet föreslår att lagen ändras så att barn kan ha fler än två vårdnadshavare, detta för att säkerställa att alla barn får rätt till sina relationer oavsett familjekonstellation.

4. Erkänn hbtqia+familjer i hela EU

hbtqia+personers rättigheter måste garanteras på europeisk nivå. För att säkerställa den fria rörligheten för hbtqia+familjer i EU är det av yttersta vikt att regeringen arbetar för att samkönade äktenskap och partnerskap som ingåtts i Sverige erkänns av alla EU:s medlemsländer. Detta kommer inte bara att stärka rättigheterna för individer i Sverige, utan även skapa en mer inkluderande och respektfull miljö för hbtqia+familjer inom hela unionen.

5. Förbud mot omvändelseförsök

Situationen för unga hbtqia+ personer i Sverige är oroande, med rapporter om påtryckningar och tvång för att förändra sexuella läggningar och könsidentiteter. Vänsterpartiet anser att dessa omvändelseförsök är oacceptabla och föreslår därför ett förbud mot omvändelseförsök. Det är avgörande att unga hbtqia+personer får växa upp utan rädsla för diskriminering eller tvång och att deras rätt att vara sig själva skyddas.

Vänsterpartiets förslag är avgörande för att åtgärda de brister som fortfarande finns i Sveriges familjelagstiftning och skydd för hbtqia+familjer. Regeringen måste ta ansvar och visa att den erkänner och stödjer alla typer av familjer, oavsett deras sammansättning. För att Sverige ska bli ett jämlikt samhälle är det hög tid för en reformering av de relevanta lagarna. hbtqia+familjer måste ges det skydd och de rättigheter som de förtjänar — Vi uppmanar därför nu de andra partierna att ställa sig bakom förslagen i riksdagen.