Efter Stockholm Pride kunde vi läsa i QX om hur en sverigedemokratisk riksdagsledamot kritiserade pridetåget i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. Det är inget nytt, vi är vana vid att Sverigedemokraterna attackerar Pride och att de använder raljerande jämförelser som att transkvinnor är kvinnor om en hund är en katt, såsom riksdagsledamot för SD gjorde i detta fall. Men deras försök att håna och förminska påverkar inte vårt engagemang. Vi kommer fortsätta marschera på gatorna tills dess vi uppnått jämställdhet och jämlikhet och i den här takten kan det innebära att Pride, internationella kvinnodagen 8 mars och arbetarrörelsens dag 1 maj fortsätter växa i generationer. Tyvärr för dem.

Så istället för att försvara oss för något som är självklart för oss tar vi tillfället med att förklara vad vi menade med vårt tåg och vårt budskap.

För oss är det självklart att alla människor har ett självklart, okränkbart värde. Det är ett värde som är lika för alla. Vi har också lyxen att leva i ett av världens bästa länder och vara medlem i en union som består av demokratier. I vårt land utvecklas våra fri- och rättigheter ständigt, eftersom vi tagit oss förbi diktatur, krig och fattigdom. När människor har sina grundläggande behov uppfyllda finns tid och kraft att fokusera på mer. Bättre vägar, bättre skola, bättre sjukvård. Fler och fler vågar visa vem de är och leva som de önskar och behöver. Människor vågar bryta normer för att leva sitt liv på sitt eget sätt, oavsett om normerna är skadliga eller bara i vägen för att leva i frihet. Att vi tillåter samkönade äktenskap och att homosexuella kan bli föräldrar är helt enkelt en konsekvens av ett hårt och målinriktat arbete med att få Sverige att bli bättre. En gång i tiden bidrog alla partier till den utvecklingen. Idag är vi ett fåtal kvar som driver den framåt.

När vi säger att transkvinnor är kvinnor eller driver igenom en ny könstillhörighetslag handlar det i grund och botten om vår ideologi och vår övertygelse. Det handlar om att alla ska få förverkliga sig själv på sitt sätt, arbeta med det man brinner för och att ha ett fullgott liv när man möter på livets svårigheter. Att befinna sig på botten ska inte vara så illa att du inte kan ta dig upp med hjälp av samhället. Det är samma principer som när socialdemokratin lagstiftade om föräldrapenning, semester och reglerad arbetstid. Vi behöver aldrig fundera på varför vi kämpar för kvinnors rättigheter eller hbtq+rättigheter. Det ligger i vår grundläggande ideologi.

Vi är delar av Sveriges största parti. Vi förstår att det skaver hos Sverigedemokraterna och att gå till attack mot vårt bidrag i Pride-paraden är ett sätt att försöka vara mer kreativ i sin kritik mot oss. Vi är stolta över det vi byggt upp med vårt fantastiska Sverige. Alla är konsumenter av sjukvård, barnomsorg, vägar, kollektivtrafik och allt annat vi infört som inte finns i länder där socialdemokratin inte styrt.

Vi förstår att det kan kännas jobbigt att inte vara bjuden på festen. särskilt en fest som Prideparaden, där gammal och ung möts, dansar och har roligt.

Men ett tips till Sverigedemokraterna: Om ni vill vara med på festen, börja med att respektera dem som den är till för. Man kan inte både påstå att transkvinnor inte är kvinnor och sedan klaga på att man inte får gå med i paraden