Tidigare i augusti valde parlamentet i Bulgarien att med en stor majoritet rösta igenom en ny lag som förbjuder det de kallar propaganda för hbtq som livsstil. Detta följer ett bekant mönster från vi sett även i andra länder – inte minst Ryssland och Ungern. Bulgarien är dock ett medlemsland i EU och kan och måste därför mötas av en tydlig hantering. EU behöver göra klart för Bulgarien att gränsen är passerad.

Den aktuella lagstiftningen innebär ett förbud mot ”propaganda eller främjande på något sätt, direkt eller indirekt, i utbildningssystemet av idéer och åsikter relaterade till icke-traditionell sexuell läggning och/eller annan könsidentitet än den biologiska.” I praktiken innebär det ett förbud mot att ens nämna att det existerar hbtq-personer. Det innebär ökad diskriminering mot hbtq-personer, inte minst unga hbtq-personer. Att på detta sätt osynliggöra en minoritet i samhället är oacceptabelt.

Den drivande kraften bakom lagen i Bulgarien ett extremt och ryssvänligt parti som direkt tagit sin inspiration från Kreml. Det är mot den bakgrunden extremt allvarligt att övriga partier i Bulgarien från höger till vänster mangrant röstade ja till lagen. Mönstret känns tyvärr igen. Ungern har gått denna väg och värre sedan ganska länge och även Slovakien går samma väg nu. Detta trots att detta innebär tydliga brott mot såväl Europakonventionen som EU:s grundläggande stadga. Det är därför dags för EU att agera tydligt i dessa frågor.

Då den politiska uppslutningen i länder som Bulgarien och Slovakien kommer från både höger och vänster när detta nu sker så är det inte läge att peka finger och ta politiska poänger. Det är läge att samla oss bakom våra gemensamma grundläggande europeiska värderingar. Den nya EU-kommissionen som tillträder under hösten behöver ta Bulgarien i örat och båda agera direkt mot landet men ta landet till EU-domstolen. Europaparlamentet och våra ministrar i ministerrådet behöver ta upp dessa frågor med Bulgarien och deras likar gång på gång. Länder som agerar på detta sätta behöver mötas av konsekvenser.