Hej Eric! Tack för ditt brev och engagemang.

Låt mig börja med att hålla med dig. Vare sig det allt mer hbtqi-fientliga samhällsklimatet eller hur det påverkats av Sverigedemokraternas kränkande retorik och regeringens samarbete låter sig sminkas över.

Redan i januari 2021 offentliggjorde jag min oro för konsekvenserna av att närma sig SD i en stor intervju i DN (DN 14/1-21). Det var långt innan någon ens kunnat föreställa sig att vi några år senare skulle ha ett regeringsunderlag byggt på SD. Jag har sedan dess, både internt och offentligt, konsekvent ställt mig kritisk till samarbete med SD och jag menar att en hel del av den oro jag tidigt lyfte fram har blivit förverkligad.

I Stockholms stad samarbetar Liberalerna inte med SD och kommer inte att göra det framöver heller. Inte minst SDs obehagliga antydningar om dragqueens i lokaltidningen Mitt I efter årets prideparad visar än en gång tydligt varför det inte är möjligt (Mitt I 5/8-24). I hbtqi-frågorna har L i regering och riksdag inte heller något samarbete med SD. Det är bl a därför som den nya könstillhörighetslagen under våren kunde drivas igenom på Liberalernas initiativ, trots högljutt motstånd från flera andra partier och enskilda riksdagsledamöter.

När jag deltar i Prideparaden gör jag det som borgarråd och ordförande för Liberalerna i Stockholms stad, under HBT Liberalerna Storstockholms flagg. Det känns viktigt att jag som ledande lokal makthavare deltar och det är också vad våra medlemmar har rätt att förvänta sig. I år valde jag att göra det uppklädd till Dragqueen i samarbete med den professionella dragartisten Adam ”Admira” Risberg, till försvar för hot- och våldsutsatta kulturarbetare och fria uttryck utan förtryck. Men huvudsakligen har jag engagerat mig i frågan genom seminarier, artiklar och många möten med människor och organisationer både i och utanför Sverige. Jag hittar tyvärr få exempel på andra politiker som offentligt tar upp hot- och hat mot Dragkulturen.

I Liberalerna i Stockholms stad finns en bred uppslutning bland medlemmar och förtroendevalda bakom beslutet att inte samarbeta med SD. För egen del kommer jag fortsätta vara kritisk till alla partier som inte står upp för demokratin, de mänskliga rättigheterna, fri kultur och press samt rättsstatens principer. Jag kommer idogt fortsätta verka för att Liberalerna söker samarbeten med partier som försvarar dessa värden.