Nyligen fick vi uppleva ännu en färgsprakande Stockholm Pride, som likt staden självt är en blandning av sött och salt, aktivism och fest. För majoriteten av våra politiker, riksdagspartier och partiledare är det nu en självklarhet att stötta hbtq-personer, närvara vid Pride och gå i paraden. Dessutom görs inlägg och utspel om hbtq-personers rättigheter av såväl partierna som av andra organisationer och företag.

En av de hetaste frågorna de senaste åren har handlat om omvändelseförsök, något som främst utspelar sig i religiösa sammanhang. Vi har på senare år uppmärksammats på hur vanligt omvändelseförsök är i Sverige. 2018 arbetade inte ens RFSL med frågan, bara fyra år senare var ett förbud mot omvändelseförsök en het valfråga.

Idag är vi medvetna om att omvändelseförsök är en utbredd problematik också i Sverige och samtalen handlar nu om huruvida förbud är rätt väg att gå för att få stopp på praktiken. Det gläder mig att kunskapsläget, medvetenheten och den politiska viljan är en helt annan nu än för bara några år sen.

Därför blir det motsägelsefullt när så många av dessa politiker och organisationer som arbetar för våra rättigheter skriver att vår kärlek är självvald. Samma politiker som vill motverka omvändelseterapi hävdar i sin önskan att inkludera att vår kärlek är vald.

Självklart förstår jag att det inte är illa menat, det är någonting man säger sådär som man alltid har sagt det.

Att man ska få älska vem man vill.

Det är ett språkbruk som låter vardagligt, men som blir farligt om vi fortsätter att använda det – för det är exakt detta som omvändelseförsöken bygger på, att att vara hbtq är något man valt. Och som hbtq-community vet vi, om några, precis hur viktigt det är med språk och ordval.

Grunden till omvändelseförsökens själva existens är att hbtq-identiteten är (mer eller mindre) självvald. Att man väljer att vara hbtq och därför lika enkelt kan välja bort det.

Men som Lady Gaga säger, Baby I was born this way.

Naturligtvis förstår jag att folk säger att vi ska ha rätt att älska den vi vill i all välmening, men språkbruket skaver och spär på de religiösa argumenten för omvändelse, i stället för att motverka dem.

Så, likt vi vuxit ur många andra vokabulärer har vi också vuxit ur denna term. Låt oss stryka sloganen och hitta en ny. Be who you are and love who you love; låt oss få vara de vi är skapade att vara och låt oss få leva i fred och frihet oavsett vilka vi blir kära i eller attraherade av.