Omvändelseterapi är både ovetenskapligt och en av de mest inhumana metoderna av hbtq-fientlighet som fortfarande används i världen idag. Det är hög tid att Sverige, ett land som stoltserar med sina progressiva värderingar och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, tar ställning och förbjuder denna skadliga metod. Omvändelseterapi är inget annat än ett grymt övergrepp som orsakar djupa psykiska sår och skadar människor. Vi måste agera för att skydda hbtq-personer och visa världen att Sverige står för medmänsklighet och respekt för alla individer, oavsett könstillhörighet eller sexuell läggning.

Omvändelseterapi baseras på den felaktiga och skadliga idén att hbtq-personers sexuella läggning eller könsidentitet är något som behöver korrigeras eller botas. Detta är inte bara ovetenskapligt, det är direkt farligt. Studier har visat att personer som genomgår omvändelseterapi löper betydligt högre risk för allvarliga psykiska problem, inklusive depression, ångest och självmordstankar. Ingen människa ska behöva utsättas för en sådan behandling som förnekar individens rätt att vara den de är.

Världshälsoorganisationen (WHO) fördömer omvändelseterapi som en ineffektiv och skadlig metod. FN drar liknelser till att omvändelseterapi bör klassas som tortyr. Det finns inga vetenskapliga bevis som stödjer att denna metod fungerar; tvärtom visar forskningen att den orsakar allvarliga psykiska och emotionella skador. Att tillåta omvändelseterapi är att ignorera decennier av vetenskaplig forskning och att utsätta människor för onödig fara.

Många europeiska länder, inklusive Tyskland, Malta och Belgien, har redan förbjudit omvändelseterapi. Det är pinsamt att Sverige, som ofta ses som en förebild när det gäller mänskliga rättigheter, ännu inte har tagit detta viktiga steg. Genom att förbjuda omvändelseterapi skulle Sverige inte bara skydda sina egna medborgare, utan också sända en stark signal till resten av världen om att sådana övergrepp inte har någon plats i ett modernt och civiliserat samhälle.

Sveriges regering behöver visa verkligt ledarskap och beslutsamhet genom att införa ett förbud mot omvändelseterapi. Detta inkluderar att kriminalisera alla former av sådan terapi, både för minderåriga och vuxna, samt att införa stränga straff för dem som utför eller främjar denna skadliga praktik. Regeringen bör också se till att det finns tillräckligt med resurser för att utbilda allmänheten om farorna med omvändelseterapi och att erbjuda stöd och hjälp till de som redan har drabbats.

Omvändelseterapi är en grym och ovetenskaplig metod som inte har någon plats i ett modernt samhälle. Sverige måste ta sitt ansvar för att skydda sina medborgare och stå upp för mänskliga rättigheter genom att förbjuda denna skadliga praktik. Låt oss visa att vi verkligen menar allvar med våra värderingar om respekt, jämlikhet och medmänsklighet. Det är dags att sätta stopp för omvändelseterapi en gång för alla.