Snart firar vi Pride i Stockholm. Vi i RFSU Stockholm ser fram emot en härlig fest och demonstration där vi tillsammans fyller gatorna i Stockholm med dans, glädje och stolthet. Där regnbågsflaggan vajar högt och påminner oss om alla människors lika värde. Vi uppmanar alla Stockholmare att stå upp för alla människors rättigheter att vara, välja och njuta i sin kropp och sin sexualitet.
Att fira Pride är extra viktigt i en tid när hat, hot och smutskastning av hbtqi-personer syns allt mer i debatten; både globalt, nationellt och lokalt. Enligt EU:s byrå för grundläggande rättigheter (2024) utsätts sexuella minoriteter nu för mer våld, övergrepp och mobbning än 2019. Vi har på senare tid sett och läst om Drag queens som läser sagor för barn och hotas till livet. Regnbågsflaggor halas och bränns. Ett kollo för barn med transidentitet tvingas ställa in efter hot från högerextremister. Under vårens debatt om den nya könstillhörighetslagen fylldes både kommentarsfälten online och riksdagens kammare av röster som ifrågasatte lagen och ibland transpersoners existens. Alarmistiska argument om att lagen var ett hot mot andra gruppers säkerhet fick ta stor plats.
Det är knappast första gången som konservativa och moralistiska röster pekar ut hbtqi-personer – framför allt transpersoner – och gör dem/oss till symboler i ett kulturkrig, med syftet att splittra och sprida rädsla. Samma rörelser hetsar mot sexualundervisning och pumpar in stora pengar i abortmotstånd och hatretorik mot alla som bryter mot normen. Vi som står upp för hbtqi-personers rättigheter, för fri abort och för rätten till kunskap om kropp och sexualitet måste ifrågasätta när även rörelser som säger sig stå på kvinnor, barn och minoriteters sida använder falska argument för att främja högerextrema agendor.
Tack och lov har den senaste tidens debatt också gjort att fler fått upp ögonen för orättvisor och tagit ställning för hbtqi-rättigheter. För hbtqi-personer är inga symboler – hbtqi-personer är människor. Vill du bidra till ett tryggare samhälle för oss alla? Det finns många saker du kan göra både i din vardag och under firandet av Pride i Stockholm:
• Upplys och säg ifrån när personer i din omgivning ifrågasätter hbtqi-personers rättigheter
• Använd regnbågsflaggan i olika sammanhang
• Var källkritisk och ifrågasätt falsk information på nätet
• Gå med i Pride Parade den 3:e augusti och visa att du står bakom allas rätt att vara sig själva.