Den 17 april i år hölls en ovanligt lång debatt i riksdagens kammare kantad av fördomar, okunskap och misstänksamhet. Trots det gick till slut den nya könstillhörighetslagen igenom med bred majoritet som Centerpartiet så länge kämpat för. Nu blir det enklare att byta juridiskt kön. Åldersgränsen sänks från 18 till 16 år med målsmans tillstånd och det ska inte längre behövas en könsdysforidiagnos. Det är en viktig förändring, i många fall livsviktig. Det innebär större självbestämmande och erkännande av transpersoners rättigheter. Men Centerpartiet vill gå längre för att stärka individens rätt ytterligare.
Många transpersoner lever ständigt med hot och hat, eftersom de inte passar in i normen för hur delar av samhället ser på kön. Transfobiska kommentarer flödar i sociala medier, vilket vi såg inte minst inför och under debatten om könstillhörighetslagen. Och vi ser att deras och andra hbtqi-personers rättigheter ständigt är ifrågasatta, här i Sverige och i EU. I Europa införs hbtqi-fria zoner. Föräldrar lever under hot att deras barn ska tas ifrån dem. RFSL Ungdom har tvingats avstå att delta i Almedalen när de inte kan garantera sina deltagares säkerhet. Sommarläger för barn som är trans ställs in när polisen säger att de inte kan garantera säkerheten.
Forskning visar att hbtqi-personer löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa där ett starkt bidragande skäl är att i högre utsträckning utsättas för diskriminering och hatbrott. Varannan ung transperson har någon gång övervägt att avsluta sitt liv. Vi kan därför inte vänta med att både skydda och förbättra rättigheterna i fler steg.
Flera missförstånd och påstådda negativa effekter har florerat i debatten gällande könstillhörighetslagen. Till exempel att den skulle innebära en stor ökning av personer som utan vidare fundering skulle byta juridiskt kön. Alla övriga nordiska grannländer har redan gjort liknande lagändringar, och till och med gått längre. De såg en initial ökning av ansökningar direkt efter lagändringen då många väntat på regelförenklingen, men över tid har antalet ansökningar legat på en relativt låg nivå. Det har påståtts att den nya lagen skulle innebära ett hot mot den könsuppdelade statistiken. Det gör den inte enligt SCB. Och inte heller kommer lagen som påstått försvåra vid fängelseplaceringar, vilket Kriminalvården tydligt har sagt.
Jämställdhetsmyndigheten anser inte heller att detta kommer att påverka deras arbete för jämställdhet. Och idrottsrörelsen bestämde redan innan lagen själva hur individers förutsättningar ska bedömas vid tävlingar.
Centerpartiet arbetar i alla lägen för din rätt att få vara den du är och leva det liv du vill så länge det inte minskar andras frihet. Den nya könstillhörighetslagen är ett viktigt steg i rätt riktning, men den är långt ifrån tillräcklig. Centerpartiet vill att juridiskt kön ska bygga på självbestämmande och att fastställande av juridiskt kön ska kunna göras via en enkel anmälan till Skatteverket – utan att som nu behöva gå via vården och belasta dess resurser. Och när vi nu tagit detta steg mot mer självbestämmande är det dags att sjösätta den utredning som behövs för att vi som många andra länder ska göra det möjligt att ange ett icke-binärt kön i folkbokföringen.
Varje individs rätt till frihet och självbestämmande är grunden i Centerpartiets liberala ideologi. Därför fortsätter vi kampen för en könstillhörighetslag som sätter transpersoners och icke-binäras välbefinnande först.