Vi från Öppna Moderaters stockholmsdistrikt har i remissarbetet föreslagit att unga hbt-personer bör uppmärksammas i avsnittet Hälsosamma Sverige, vilket för övrigt är en väldigt välskriven proposition och tar upp många allvarliga problem som rör unga. Vårt förslag är en särskild skrivning som just tar sikte på att unga hbt-personers ohälsa ska skrivas in i propositionen, att särskilda åtgärder bör vidtas av stat, kommuner och landsting för att grupper av unga, såsom unga hbt-personer, som är särskilt utsatta i samhället ska ges bättre förutsättningar för att förbättra sin psykiska hälsa.
Många reformer som rör hbt-personer och likabehandling är idag redan på plats, mycket tack vare den borgerliga regeringen, men nu är andra typer av reformer nödvändiga för att öka jämlikheten mellan hetero- och hbt-personer, inte minst för unga hbt-personer, som är en utsatt grupp.
Att vara ung är inte alltid så lätt. Det är inte enklare att vara ung och vara hbt-person. Unga hbt-personer mår i relation till sina jämnåriga heterosexuella vänner väldigt mycket sämre. Omgivningens attityder och den miljö man lever i har stor inverkan på unga som är osäkra. Vi vet att unga hbt-personer ofta mår sämre än andra och löper större risk än andra att drabbas av mobbing etc. Unga hbt-personer har sämre hälsa än befolkningen som helhet.
Enligt Ungdomsstyrelsen är det vanligare med självmordstankar hos unga homo- och bisexuella samt hos unga som är osäkra på sin sexuella läggning jämfört med unga heterosexuella. 42 procent av de homo- eller bisexuella männen och 29 procent av männen som är osäkra på sin sexuella läggning har någon gång haft självmordstankar jämfört med 12 procent hos unga heterosexuella män. Motsvarande siffror hos unga kvinnor är högre, hela 47 procent av de homo- eller bisexuella kvinnorna och 34 procent av kvinnorna som är osäkra på sin sexuella läggning har haft självmordstankar, medan var femte ung heterosexuell kvinna har haft självmordstankar. Så många som en fjärdedel av de homo- och bisexuella kvinnorna uppger att de har försökt ta livet av sig. Unga hbt-personer drabbas oftare än sina heterosexuella jämnåriga av våld i någon form, ofta av någon de är släkt med.
Det behövs åtgärder för att unga hbt-personer ska få bättre förutsättningar för att kunna må bra. Särskilda åtgärder är nödvändiga från stat, kommuner och landsting för att grupper av unga, såsom unga hbt-personer, som är särskilt utsatta i samhället ska ges bättre förutsättningar för att förbättra sin psykiska hälsa. Det är viktigt att vi alla ser unga i vår omgivning som mår dåligt, att vi uppmärksammar dem och att vi hjälper dem att må bättre, men det är också viktigt att vi som politiker faktiskt specifikt diskuterar hbt-ungdomars hälsa, inte bara att vi diskuterar unga personers hälsa i allmänhet. Moderaternas arbetsstämma skulle vara en ypperlig plats att starta en sådan diskussion på.
Uppdaterad 2017-03-11