Under december månad 2021 har representanter för Kristdemokraterna ifrågasatt att elever på grundskolor i Pajala kommun ska se en föreställning som bland annat lyfter hbtqi+frågor, vilket har skapat debatt. Såväl rikstäckande media som lokal media har rapporterat om detta.
Det började med att en lokalpolitiker inom Kristdemokraterna skrev ett inlägg på Facebook och uppmanade föräldrar att fundera på om föreställningen går i linje med läroplanens intentioner om värdeneutral undervisning. Denna politiker tydliggjorde i inlägget att hen valde att hålla sina egna barn hemma. Efter att debatten blossat upp så valde nämnda politiker att lämna sina politiska uppdrag.
Att fjärma barn från kunskap och information om hbtqi+frågor skapar klyftor och stigma hos den enskilda individen. Att utöva påtryckningar genom att öppet inför sina barn kritisera hbtqi+personer och ta ställning för att livet som hbtqi+person inte är acceptabelt och att hindra sina barn från att ta del av undervisning är skadligt och hämmar barns utveckling. Därför reagerar vi på RFSL Luleå och norra Norrbottens län på de uttalanden som gjorts.
Även andra representanter från Kristdemokraterna har uttalat sig. Bland annat säger vice kommunalrådet i Pajala till Haparandabladet,
”Vi ska inte demonisera hbtqi-folk men det viktiga är att vi behåller kärleken mellan man och kvinna som norm.” Fortsättningsvis säger han: “Det går inte att ändra på att man antingen är man eller kvinna. Det är ju bara titta i byxan så ser man. Till de unga skulle jag vilja säga: Ta det lugnt. Det visar sig vad du är. Låt hormonerna leva sitt liv, fatta inga beslut om könskorrigering före 20 års ålder.“
Kristdemokraternas vice partiavdelningsordförande i Pajala säger i en intervju med SVT att han anser att skolan ska ha en läroplikt istället för skolplikt för att skolan inte är optimal för alla.
Med tanke på att läroplanen säger att skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse undrar vi nu: Står Kristdemokraterna som parti bakom de formuleringar som använts? Är det okej att föräldrar ställer sig över skolans beslut om undervisning och undanhåller sina barn från kunskap om till exempel hbtqi+frågor? Hur ska samhället säkerställa att ett barn får kunskap om sina egna rättigheter och möjlighet att utveckla sin egen identitet? Hur ställer sig kristdemokraterna till frågan om undervisning inom hbtqi+?
Uppdaterad 2021-12-22