Regnbågsflaggan skapades i slutet av 70-talet och började användas för att befrias från minnet av förintelsen, där den rosa triangeln ofta förknippades med HBTQ-rörelsen. Flaggan står för kampen om respekt, att människor är olika och ska respekteras därefter. HBTQ-rörelsens enda syfte är att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning eller könsuttryck. Ganska basic faktiskt.

Regnbågsflaggan står varken för någon specifik sexualitet eller någon organisation och den är partipolitiskt obunden. Just därför är det inga problem för en kommun att flagga med den bredvid den svenska flaggan. Än mindre ett problem att Försvarsmakten visar upp den med texten ”en flagga värd att försvara”. Därför att våra medborgare är värda att försvara oaktat vem de lever ihop med eller vilket kön de definierar sig som. Mer komplicerat än så är det inte och personer som försöker göra frågan mer komplex har en helt annan agenda, tro mig.

Du har säkert hört offerdebatten om att ”alla partier inte är välkomna under Prideflaggan”. Sanningen är att de som uttrycker sig så aldrig brytt sig om eller ens frågat efter att få delta. Istället använder de enskilda händelser för att bilda opinion mot hela rörelsen som de så innerligt hatar och regnbågsflaggan har blivit deras hatsymbol. En enkel strategi är att måla upp svenska flaggan som någon form av motsättning till regnbågsflaggan. Ett ”vi” mot ”dem”, välj vilken flagga du vill tillhöra. Ett praktexempel på hur man startar krig.

De vill att du ska se regnbågsflaggan som ett hot mot Sverige. Och utan att blinka har du gått med i Sveriges största homofobiska armé och sen är hjärntvättningen igång.

”Du måste hata Prideparader”, säger de och visar samma bilder gång på gång på vulgära uttryck och nakna människor. Bilderna behöver inte ens vara tagna i Sverige och ofta helt tagna ur sitt sammanhang. ”Titta här, de kommer tvinga dina barn att se på, pedofilerna”. Och fortare än någonsin har några personer till anslutit i hatkampanjen, för barnens skull.

Rädslan över det okända är stark och människor som drivs av hat kommer alltid utnyttja din rädsla för att nå sina mål. Men det finns ett motgift mot hatet. Kunskap! Läs på, tänk efter själv och var källkritisk. Och det är också det som en Pridevecka i Blekinge syftar till, att lyfta frågan och sprida kunskap. Tack och lov är de positiva krafterna för Prideveckan större än de negativa och det gör att också vi orkar driva evenemanget år efter år. Nästa år hoppas vi att vi återigen ska kunna ses på gator och torg och fira kärleken framför hatet och alla är välkomna. För oss finns inga ”vi och dem”.