Den fria rörligheten för EU:s medborgare är dock inte fullt så fri för den som lever i ett samkönat förhållande. De rättigheter och landvinningar som vi i Sverige tar för självklara gäller inte i hela EU. Det är hög tid att se till att den fria rörligheten och dess möjligheter också fullt ut omfattar samkönade par.
Den typ av diskriminering som samkönade par från Sverige eller andra länder med samkönade äktenskap eller partnerskapslagar kan möta när de flyttar inom EU måste tas på allvar och hanteras så att den upphör. Europaparlamentet har tidigare uppmanat EU-kommissionen att se till att rätten till fri rörlighet inom EU blir till verklighet också för EU-medborgare som lever i en samkönad relation. Det är bra och berömvärt att parlamentet driver på i frågan – men om det ska ske en riktig förändring är det EU-kommissionen som måste ta tag i frågan på allvar. Det är där det finns möjlighet att ställa krav och göra något åt det faktum att hinder för den fria rörligheten fortfarande finns, inte minst för hbt-personer
Den fria rörligheten är en absolut grundbult i EU och utnyttjas varje år av miljoner EU-medborgare som flyttar till andra länder för att studera, jobba, leva pensionärsliv och bo. Att två kvinnor som är lagligen gifta i Sverige inte betraktas som makar i Polen, eller att två män som adopterat i Nederländerna inte självklart ses som föräldrar i Grekland blir i ett problem och ett hinder som gör att människor inte väljer att flytta, inte väljer att följa sina drömmar.
Rättigheterna som följer med att vara EU-medborgare är viktiga och värda att tas på allvar. Inte minst för att öka allas förståelse och intresse för de möjligheter som EU medför. Detta kommer att märkas också genom att EU-kommissionen föreslagit att 2013 ska vara ett ”medborgarår”.
Vi menar inte att vi ska tvinga andra länder inom EU att ändra sin familjelagstiftning. Det är inte frågor som ska avgöras på EU-nivå. Vi hoppas givetvis att alla EU: s medlemsstater ska genomföra reformer som likställer homo-, bisexuella och transpersoner med alla andra, precis som vi gjort och gör här i Sverige och några andra länder. Men det måste vara egna politiska processer. Vi menar däremot att ett äktenskap som ingåtts i Sverige ska accepteras i Italien precis som det motsatta också måste gälla. Det handlar om reciprocitet – utan det fråntas många människor möjligheten till fri rörlighet på riktigt. Den fria rörligheten måste gälla även hbt-personer.
Uppdaterad 2020-11-09