Mitt primära mål med att ställa upp i Big Brother var att lyfta frågor som berör transsexuella och synliggöra hur det kan se ut för oss i olika grupper i samhället.
Eftersom jag var den som blev kontaktad av dem, ställde jag många krav och hade hela tiden i åtanke hur känslig frågan är när det gäller den transsexuella gruppen i samband med media. Medveten om att media bär på mycket av ansvaret, för att inte säga hela, för den snedvridna bilden som finns av transsexuella och hur vi uppfattas av samhället idag. Jag ville vara säker på att mitt deltagande inte på något sätt skulle missgynna vår grupp eller mig utan snarare tvärtom.

Jag blev garanterad av produktionsbolaget och representanter från TV4 gruppen att de hade etiska regler för vad som fick ske inne i huset och de lovade mig att de hade noll tolerans inför kränkningar och att min säkerhet var en prioritering för dem. Att det sedan förekom dödshot, hot om misshandel och kränkningar förvånar mig inte. Det som förvånar mig och skrämmer mig är att TV4-gruppen tillät spridandet av fördomar och hets mot mig och den transsexuella gruppen, helt oemotsagt i ett forum som påverkar så många unga människor.

Vart går gränsen till vad som inte är ansvarsfullt att sända? Hade det varit antisemitiska åsikter hade de genast satt stopp för det, vilket de gjorde när en av deltagarna gjorde en Hitler– hälsning. Han blev genast varnad, men när en annan berörd deltagare bedrev systematisk mobbning och hot mot mig på grund av min transsexuella bakgrund, fick det pågå tills tittare hörde av sig till medierna och produktionsbolaget. Inte förens då reagerade både media och produktionsbolaget. Borde det inte vara nolltolerans när kränkningar sker mot den transsexuella gruppen som när det sker mot den judiska gruppen?

Aftonbladet rubricerade genast den antisemitiska händelsen som ”Anmäls för seig heil” och bredvid artikeln stod en spaltruta som rubricerades ”Skandalerna som skakat Big brother” där dödshoten gentemot mig inte ens blev nämnda trots att Expressen och QX tidigare hade skrivit om det.

TV4-gruppen och Endemol har inte velat uttala sig angående min debattartikel sedan den publicerades och verkar bara vela begrava frågan, trots påtryckningar från SvTs redaktion. Att Jan Scherman, dåvarande chef på TV4-gruppen, i samband med nollrasism-veckan på nyhetsmorgon väljer att starta med att poängtera att deras roll som stort mediaföretag också innefattar att skapa opinion som ska gynna alla människors lika värde, klingar ganska falskt i mina öron. Vart befann sig människovärdet och nolltoleransen när dem valde att sända hatet och föraktet gentemot den transsexuella gruppen?

Istället för att vidta kraftfullare åtgärder gentemot deltagaren med dess värderingar valde de att städa upp hoten genom att sända en ursäkt till folket från berörd deltagare. När jag sedan blev utröstad och träffade producenten blev jag nekad någon som helst tillgång till det hemliga materialet från den natten då dödshoten skedde. Vart befann sig människovärdet och nolltoleransen som TV4 gruppen predikar, då kan man fråga sig.

Trots allt som har hänt så ångrar jag inte mitt deltagande i såpan, jag har uppnått mitt syfte, att väcka debatt och synliggöra hur det kan se ut för vår grupp i vårt så stolt kallade världsledande samhälle. På kuppen har även produktionsbolaget Endemol och TV4-gruppen visat ett tydligt exempel på hur media hanterar och exploaterar den transsexuella gruppen och sedan som en motsägning väljer att lyfta samma människa med dessa antisemitiska, transofobiska och homofobiska åsikter i andra program. När Jan Scherman sedan moraliserar angående alla människors lika värde, demokrati, varje människors rösträtt och rasism får han mig att starkt ifrågasätta deras motiv, trovärdighet och företagsetik. Hoppas att den nya chefen har nya mer hbt- vänligare visioner.

Läs om händelserna under Big Brother-sändningen

Vanessa: ”Jag vill gå vidare med det som hänt” Big Brother har drag-tema TV4 sprider hat mot transpersoner Transsexuella Vanessa intar Big Brother-huset