Vi har alltid gått före och alltid sagt att aldrig någonsin får en människa ges sämre möjligheter och villkor baserat på dennes sexuella läggning. Mycket har vi lyckats förändra med det finns fortfarande många förbättringar att göra. HBT – frågorna är inte en statisk fråga, den måste hela tiden vårdas, uppmärksammas och lyftas in på andra områden för att få full kraft. Den måste vara en ständigt pågående process.

Men vi måste bli bättre på att leva som vi lär. Vi har idag ett alldeles utmärkt och aktivt förbund med namnet HBT – Socialdemokrater. Nya lokalavdelningar i förbundet startas hela tiden och de driver minst sagt på bra i debatten. De behövs!

S – kvinnor, Broderskapsrörelsen, SSU och Studentförbundet är alla adjungerade in för att kunna påverka och vara med i diskussionerna i det viktiga VU. Men var är HBT – Socialdemokraterna? Fick de inte vara med? De är ju precis som ovan uppräknade ett förbund inom vårt parti och borde därmed självfallet också få en plats.

Dessa olika adjungerande förbund inom partiet finns i VU av en anledning. De är just en del av partiet och deras olika perspektiv är viktiga när den politiska agendan ska sättas. Att vi utelämnar ett förbund med en av de allra viktigaste föresatserna i det samhälleliga arbetet är ett kraftigt underbetyg. Även HBT – frågan måste lyftas in och finnas med som ett perspektiv kring de olika politiska frågor vi beslutar om, där kan VU inte vara ett undantag.

Det tog 99 år innan vi organiserade HBT – Socialdemokrater i en egen sammanslutning för att det var angeläget. Den 22 – 23 maj har förbundet sin andra kongress. Vilken bättre present kan då tänkas än att få en adjungerad plats i vårt verkställande utskott?

Med denna debattartikel vill jag uppmana vår partisekreterare, Carin Jämtin, att ta tag i frågan och så fort som möjligt välkomna in HBT – Socialdemokraterna i VU. Efter deras kongress kan jag nämligen lova att de kommer ha än mer att tillföra den politiska ledningen i vårt parti och deras engagemang ska vi inte förspilla.

Vår ambition är att vara Sveriges mest ödmjuka, nyfikna och öppna parti. I den ambitionen måste även denna önskan ingå.

Sebastian Stenholm bloggade tidigare på Qruiser med namnet Gaysossen. Idag har bloggen tagits över av en annan medlem på sajten: