Sluta förhala lag om könstillhörighet

Sverige stiftade som första land i världen 1972 en lag om transsexuellas rätt till könskorrigering. Denna lagstiftning från början av 70-talet var på sin tid en framgång, men idag är den föråldrad och förbisprungen av utvecklingen. Att en ny lagstiftning på området behövs råder det inte någon oenighet om. Samhällsklimatet är idag annorlunda och lagen måste gå i takt med tiden.

Regeringen Persson tillsatte 2006 könstillhörighetsutredningen. I mars 2007 lade utredningen fram ett förslag till en ny lag om ändring av könstillhörighet (SOU 2007:16). Sedan dess har absolut inget hänt på socialdepartementet i denna fråga och utredningen samlar damm på någon hylla.

Utredningen innehåller viktiga förslag som att ta bort kravet på att vara ogift vid könskorrigering. Att ett sådant krav fanns i lagen från 1972 beror på att enkönade par då inte hade rätt att ingå äktenskap. Förslaget kräver inte längre svenskt medborgarskap för att processen ska kunna genomföras, vilket Sverige idag som ett av få länder i Europa fortfarande har som krav. Det viktigaste i hela lagförslaget är att kravet på sterilitet (fortplantningsförmåga i vid mening) tas bort. Detta är ett steg i rätt riktning, eftersom det på så sätt kommer att bli tillåtet att spara könsceller för att kunna bli förälder via assisterad befruktning.

Kristdemokraterna måste nu sluta ducka. Att det nya lagförslaget ligger färdigt, men inget görs på socialdepartementet är oacceptabelt. Detta går ut över gruppen transsexuella, som idag inte kan leva ett fullvärdigt liv. De förvägras samma rättigheter som andra grupper i samhället har, såsom att fortsatta kunna vara gift med sin partner och skaffa barn.

Det är nu hög tid att leverera förbättringar för transpersoner. Det är en jämställdhetsfråga att ny lagstiftning om könsidentitet kommer till stånd så snart som möjligt.