För det första ska jag börja med att rätta mig själv, då jag i min kritik av misstag blandat ihop kyrkorådet med församlingsrådet. Om fler ledamöter än nödvändigt känt sig träffade, så ber jag dessa om ursäkt. Till mitt försvar är det som lekman mycket svårt att förstå skillnaden mellan kyrkans olika led, det ska gudarna veta. Men kyrkan och Socialdemokraterna tycks ha missat hela poängen med min insändare – och faktum kvarstår: de har nekat Kiruna Pride en regnbågsmässa.

Emilia Töyrä med de tre kyrkofullmäktigekandidater som undertecknat sitt svar till mig påstår att frågan om regnbågsmässa (eller som de valt att benämna det: ”midnattsmässa”) inte kommit på tal. De skriver vidare att det är ledsamt att Kiruna Pride inte tagit kontakt med med en representant från Socialdemokraterna innan vårt, som Emilia Töyrä uttrycker det, ”utspel”.

Dessa påstående känns märkliga, tycker jag. För jag har personligen vid flera tillfällen varit i kontakt med den valda socialdemokratiska ordförande i församlingsrådet. I och med denna kontakt meddelades klart och tydligt att Kiruna Pride inte får kalla mässan för regnbågsmässa eller att besökarna inte får ha med sig regnbågsflaggor i kyrkan. Att Emilia Töyrä och de övriga ledamöterna (vare sig i församlingsrådet eller i kyrkorådet) inte hört talas om detta är oroväckande och måste närmast tolkas som att det råder brist i den interna kommunikationen.

Min förhoppning är slutligen att de numera folkvalda socialdemokraterna med egen majoritet snarast börjar leva upp till de stora löften som utlovats till hela hbtq-samhället. Det är dags för kyrkan och samtliga ledamöter att ta ställning i dessa viktiga frågor – en gång för alla! Min absoluta önskan är att kyrkan i sanning blir en öppen plats för varje enskild människa, oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller vem man älskar. Nu är det upp till bevis!