Stockholms läns landsting bedriver en väl fungerande verksamhet för att upplysa om och förhindra spridning av hiv. Detta sker under Alliansens ledning och med Moderaterna som huvudansvariga för frågorna.

Redan 2008 beslutade vi om en rad förbättringar av arbetet med sexualrådgivning och förebyggande verksamhet för sexuellt överförda infektioner (STI). Vi har förstärkt budgeten för arbetet. Inte minst har ungdomsmottagningarna, som är första linjen för att informera om hiv, fått mer pengar. Och för att förbättra för gruppen som inte längre går till ungdomsmottagningarna görs direktutskick till alla 23-åringar i länet med information om vart de kan vända sig för att få svar på frågor om bland annat hiv och STI.

Lafa, Landstinget förebygger aids, har utvecklats och fortsätter bland annat att ge stöd till skolornas sex- och samlevnadsundervisning. Lafa genomför bland annat ett utbildningsprogram för lärare och annan skolpersonal, men också till personal inom vården, till exempel ungdomsmottagningar och frivilligorganisationer. Till verksamheten hör även kondomutdelning i hela Stockholms län, bland annat på skolor, ungdomsmottagningar, frivilligorganisationer och klubbar. Över en miljon kondomer delas ut årligen.

Det är också när vi moderater har varit ansvariga som det har beslutats om att öka tillgängligheten ytterligare. Bland annat har två nya sex- och samlevnadsmottagningar öppnats och uppdraget för SesamCity, som är en drop-inmottagning för vuxna där man kan ta prover av sexuellt överförbara infektioner, har utökats.

I Pride-tider kan vara värt att påminna om att Stockholms läns landsting under den senaste mandatperioden har haft en hög närvaro och genomfört flera framträdande kampanjer, bland annat utdelning av 08-kondomer, under Pride-veckan.

För en månad sedan beslutade Stockholms läns landsting om en samlad strategi för att minska smittspridningen bland narkomaner. I enighet beslutades om fem viktiga punkter med smittskyddsåtgärder. Däremot säger vi moderater nej till att dela ut fria sprutor, eftersom både forskning och erfarenheter från både Sverige och utlandet visar att risken är stor att fria sprutor tar fler liv än de räddar.

Utöver landstingets satsningar så är en av oss även ordförande för Nationella Hivrådet. Med det visas ytterligare att Moderaterna har ett stort engagemang i frågan. Så sent som i maj lanserade rådet den första nationella informationsinsatsen om sex och sexualitet sedan 2003. Kampanjen har fått mycket uppmärksamhet, inte minst för sajten Knullträdet.se. Där kan vi alla gå in och testa hur många vi ”egentligen” har haft sex med, sett till spridningsrisken. Syftet är att poängtera vikten av att alltid skydda sig.

Vi välkomnar vänsterns engagemang i hivfrågor och vi fortsätter gärna dialogen för att göra arbetet ännu bättre. Men stora ord och svepande formuleringar är ingen avgörande ingrediens i arbetet mot hivspridning. Det är åtgärder som faktiskt genomförs som räknas. Här har Moderaterna och Alliansen under de gångna fyra åren visat att vi kan leverera beslut och en verksamhet som fungerar i verkligheten.



Tidigare i debatten: Nollvision för hiv i vänsterprogram för Stockholm