Stockholm Pride startar i dagarna och hela 45 000 människor beräknas gå i den stora Prideparaden genom Stockholms innerstad. Färgglada flaggor, boer och glitter tillsammans med refrängvänlig schlager. I folkvimlet ses homosexuella, bisexuella och trans- och queerpersoner, HBTQ, – blandat med politiska partier, ideella föreningar samt olika myndigheter och företag. Kort sagt; alla vill vara med och synas på denna populära folkfest. Men viktigt är att värna denna grupp även när Pride är förbi.

Som politiker för Vänsterpartiet här i Stockholms läns landsting med fokus på hälso- och sjukvården så fortsätter jag och mitt parti att lyfta viktiga frågor för att alla ska få tillgång till den vård de behöver.

Här är fyra punkter som jag hoppas fler vill stödja under året.

Återställ de statligt riktade hiv- och aidspengarna, eller till och med höj dem.

Att påstå att dessa pengar skulle vara stigmatiserande som framförts då regeringen halverade dessa pengar till landstingen i höstas är inget jag håller med om. Att vi i Sverige har lyckade insatser och någorlunda kontroll på hiv är att vi haft just detta riktade stöd.

Se till att tillgängliggöra PrEP, pre-exponerings profylax, förkortat PrEP. Medicinen tas förebyggande mot hiv. Den är dock dyr och i den bästa av världar skulle medicinen inte behövas. Men verkligheten är en annan. Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, godkänt denna medicin i förebyggande syfte. Flera andra länder har sedan länge godkänt PrEP. Nu måste politiken skjuta till pengar för att möjliggöra att lämpliga klinker kan ge och följa upp denna medicin.

Stärk Venhälsan på Södersjukhuset. Venhälsan är en mottagning där transpersoner eller män som har sex med män kan få undersökning och behandling av sexuellt överförbara könssjukdomar. Här får även hiv-bärare, oavsett kön eller sexualitet, stöd och behandling. Denna mottagning har en välfungerade verksamhet men har gång på gång slagit larm om att ekonomin tryter. Vi i Vänsterpartiet anser att mottagningen är så pass viktig för denna grupp att om vi hade makten i landstinget så skulle vi skjuta till 10 miljoner extra för att verksamheten skulle kunna fortsätta i full skala. Här skulle också PrEP kunna erbjudas under ordnade former.

Möjliggör att även pojkar får ta del av HPV-vaccin. Nu har Folkhälsomyndigheten äntligen godkänt att även pojkar ska få ta del av HPV-vaccin, som idag ges till flickor. Vänsterpartiet i landstinget har länge drivit att Stockholm ska gå före med att erbjuda detta vaccin även för pojkar, vilket skulle minska smittspridning av viruset.

Dessa fyra frågor hoppas jag att vi kan vara överens om politiskt och att politikerna i Stockholms läns landsting orkar prioritera dessa frågor ekonomiskt. Alla har att vinna på att människor behandlas utifrån sina specifika behov. Och de som har särskilda behov ska inte behöva oroa sig över att inte få den vård de behöver. Att verka för HBTQ-personer ska vara något vi alla är måna om året om. Inte bara under Prideveckan.