Idag tror många människor i Sverige att Prideparaden enbart är en folkfest, en ursäkt för dig och mig att ha kul. Verkligheten är en helt annan. Prideparaden uppstod år 1969, i form av ”Stonewallupproret”, vilket var en serie våldsamma demonstrationer av hbtq-personer mot polisrazzior som inte respekterade deras sätt att leva och verka på. År 1970 arrangerades de första officiella Prideparaderna.

Det är givet att de Prideparader som arrangerades år 1970 i New York, Los Angeles, San Francisco och Chicago skiljer sig från de parader som går längs Sveriges gator idag. Idag är hbtq-personer i Sverige accepterande enligt lag och är därmed fria att älska varandra oavsett kön och läggning. Det förändrar absolut utgångsläget för hbtq-rörelsen. Dock kvarstår stora frihetsfrågor för hbtq-personer i Sverige innan kampen är vunnen och Prideparaderna ser sitt slut.

Idag går flera av oss i Prideparader för att det borde vara föräldrapresumtion och inte faderskapspresumtion, vilket innebär att för två gifta kvinnor som skaffar barn genom assisterad befruktning utomlands tar det ofta mellan sex till åtta månader efter att barnet fötts tills kvinnan som inte fött barnet blir juridisk förälder. För att processen för adoption ska vara lika lång för alla par oavsett kön, för att surrogatmödraskap ska tillåtas och för att transsexualism inte längre ska ses som en sjukdom (socialstyrelsen). Allt detta i vårt Sverige. Samtidigt som den vunna friheten inte får tas för given.

Stockholms Prideparad lockar cirka 45.000 deltagare fördelat i cirka 200 ekipage. Det är människor som självmant väljer att gå för kärlek, för frihet, för att det är roligt och för att det är en stor gemenskap. Dessa människor som under hela sin marsch också är medvetna om att denna parad är en demonstration för rätten att vara sig själva och för rätten att älska den de vill. Det är lätt att glömma det när dem rosa boorna swishar förbi till glad musik.

Högerns har över väldigt lång tid varit drivande i hbtq-frågor. Moderaterna tillsammans med alliansen genomförde stora och viktiga reformer för hbtq-frågor som har gjort reella förändringar i vårt samhälle. Så som införandet av samkönade äktenskap år 2009, avskaffat tvångssterilisering för den som vill genomgå könsbyte år 2013. Samt att en samlad Hbt-strategi antogs för första gången någonsin av en svensk regering under alliansens år vid makten. Högerpolitik gör och har gjort skillnad i viktiga frihetsfrågor.

Friheten att få älska vem man vill oavsett kön och läggning, det blir inte mycket mer höger än så.