Idag presenterar RFSL Ungdom en enkätundersökning gjord på Qruiser där drygt 3000 hbt-ungdomar mellan 15 och 25 år har delat med sig av sina erfarenheter av utsatthet för sexualbrott, hatbrott samt svårigheter vid sexuell gränssättning.
Frånvaron av socialt stöd för hbt-ungdomar framträder tydligt i vår undersökning – och behovet av sociala mötesplatser måste nu tas på allvar. Hela 57 % av de som svarar på undersökningen har blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp. Det kan jämföras med 17 % bland gymnasieungdomar i stort, enligt en rapport från Ungdomsstyrelsen 2009. Enbart var tionde i vår undersökning anmälde detta till polisen, och av dem är en stor andel missnöjda med det bemötande som de fick.
32 % av de svarande berättar dessutom om en otrygghet så stor att de någon gång valt att inte gå ut av rädsla för det man kan bli utsatt för relaterat till sin sexualitet och/eller könsidentitet. Resultaten i vår undersökning underbygger det som vi redan vet: många hbt-ungdomar mår dåligt och utsätts för allvarliga kränkningar. Skillnaden nu är att vi är i slutfasen av en statlig utredning: i början av nästa år kommer Ungdomsstyrelsen presentera sina slutsatser från regeringsuppdraget att utreda hbt-ungdomars hälsa.
Hittills har kunskapen om hbt-ungdomars livssituation inte inneburit några konkreta åtgärder, men nu krävs en förändring! Kommun, landsting och regering måste avsätta medel för att bemöta den stora ohälsan i gruppen. Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister (FP), är ytterst ansvarig. Vi vill att regeringen tar initiativ till en samling för ansvariga på lokal nivå, och att medel skjuts till för satsningar på alla nivåer.
Det finns ett stort behov av mötesplatser för unga hbt-personer. Forskningen visar samstämmigt att det är centralt för en god psykosocial hälsa att kunna känna igen sig i andra, bli bekräftad och slippa känna sig ensam. Det är dags att ta fasta på den kunskapen. Vi vill se ett Egalia i varje län, den typen av social verksamhet räddar och förändrar liv.
RFSL Ungdom vill att ungdomsmottagningar görs till en nationellt garanterad verksamhet med garanterad hbt-kompetens hos all personal. Det behövs om alla ungdomar ska ha tillträde till relevant information och ett respektfullt bemötande. Hbt-perspektiv måste vara ett obligatoriskt moment i utbildningen för alla som i sin yrkesroll har med ungdomar att göra. Lärare, socionomer och psykologer bör prioriteras, och skolhälsovården bör bli ett fokusområde. Även inom fritidsverksamhet, såsom i idrottsorganisationer, måste heteronormen synliggöras och ifrågasättas.
RFSL Ungdom vill också se tydligare riktlinjer till socialtjänsten för hur man ska stötta unga hbt-personer. Ett exempel är vårdnadshavare som inte ger pengar till klädinköp till transungdomar, för att ”de köper fel kläder”, eller på annat sätt mentalt misshandlar unga hbt-personer. Tydliga direktiv att ingripa vid denna form av övergrepp är nödvändigt för att möta de ungdomar som har det svårast.
Vi vill att de berättelser som hbt-ungdomar på Qruiser berättat för oss tas på allvar, för de speglar en verklighet. Kommer regeringen lyssna?
Uppdaterad 2021-03-31