Detta gäller särskilt för homo-, bisexuella och transpersoner som flytt undan misshandel och rena dödspatruller i sina hemländer. Konkreta exempel finns från Irak där situationen för landets HBT-personer blivit värre än någonsin och där trots detta HBT-personer avvisats från Sverige till Irak. Vi kan inte stå bredvid och se på när sådant pågår – vi måste ge dessa människor en ny chans här.

I utlänningslagen är det tydligt definierat vilka som ska få uppehållstillstånd i Sverige. En flykting är enligt lagen en utlänning som befinner sig utanför det land där han eller hon är medborgare, därför att han eller hon känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp, och inte kan, eller på grund av sin fruktan inte vill, begagna sig av detta lands skydd. Detta gäller oberoende av om det är landets myndigheter som är ansvariga för att personen utsatts för förföljelse eller om dessa inte kan antas erbjuda trygghet mot förföljelse från enskilda. Det sistnämnda är exakt det som pågår i Irak, där fundamentalistiska mordkommandon kidnappar, torterar och mördar män som de misstänker är homo- eller bisexuella. Sveriges dörr ska vara öppen för dessa människor. Det är dags att deklarera detta tydligt. Klarar inte ansvariga myndigheter av det får regeringen lov att kliva in och förtydliga hur lagen ska tillämpas.

Kritiken mot att Migrationsverket och de domstolar man i dagens system kan överklaga avvisningsbeslut till ändå avvisat HBT-personer har varit skarp. Vi stämmer in i den kritiken, det är och förblir oacceptabelt att utvisa personer mot bakgrund av det som pågår. Det känns dessutom extra olustigt att behöva driva den här kritiken eftersom många av oss moderater länge kämpade för att skapa den nya och som vi hoppades rättssäkra ordning som finns när det gäller asylfrågor idag. Det var en lång och hård fight mot socialdemokrater och andra betongpolitiker som ville klamra sig fast i det gamla politikerstyrda och godtyckliga systemet med den avvecklade Utlänningsnämnden som olustig symbol.

Tyvärr visar det sig nu att Migrationsverket och Migrationsdomstolen ändå faller tillbaka i gamla hjulspår när det gäller bedömningen av asylskäl för förföljda HBT-personer. Det här handlar om utsatta människor som riskerar att gå mycket grymma öden tillmötes om vi slänger dörren i deras ansikten. Det behöver vårt skydd och de ska också få det.