Beslutet att förbjuda ”Milk” fattades av landets huvudcensor Leiataua Niuapu Faaui. Han avvisade en begäran om att filmen skulle kunna hyras eller säljas i Samoa. New Zealand Herald rapporterar att Fauui menat att ”regler och riktlinjer var tvungna att följas”. Bland tidigare filmer som förbjudits i Samoa finns ”Da Vincikoden”.

– Jag vill bara ha en förklaring, för mina kunder kräver att få se denna film, säger Eteuati Junior Esau, chef på landets största videobutik Movies4U.

Enligt Esau har videobutiken fått uppåt 20 förfrågningar om dagen om ”Milk”, som tilldelades årets Oscar för bästa manliga huvudroll (Sean Penn) och bästa originalmanus (Dustin Lance Black). Filmen följer Harvey Milks karriär som öppet homosexuell politiker i San Francisco på 1970-talet och som ledare för den homosexuella rättighetsrörelse (Gay rights movement) som uppstått.

Beslutet av den samoanska censuren ifrågasättas av aktivisten för mänskliga rättigheter Ken Moala, som är känd för sitt arbete för olika minoritetsgrupper på öar i Stilla Havet.

– Det är i grund och botten en dokumentär om mänsklig strävan efter att erövra någonting som människor tenderar att diskriminera emot, säger han och menar at filmen är ”harmlös” och inte skulle kunna ha någon som helst negativ effekt på ”den samoanska livsstilen”.

Huvudcensor Faaui kommer att ytterliggare kommentera sitt beslut i samband med att ärendet ska godkännas av överordnade inom hans administration, men förklarar att förbudet inte kommer att hävas.

Homosexuella handlingar är kriminaliserade i Samoa, som är en ögrupp i Stilla Havet med ca 190 000 invånare. Samoa var under en kortare period fram till 1914 tysk koloni, men övertogs därefter att administreras av Nya Zeeland fram till självständigheten 1962. Landet ska inte förväxlas med intilliggande Amerikanska Samoa, som tillhör USA. Befolkningen är kristen och delad mellan en rad olika kristna trosuppfattningar, varav kongretionalistisk protestantism, katolicism och metodism är de tre största.


Oscar till Sean Penn