Det kan se ut som en tanke att RFSLs nya Kom Ut på temat ”inburad” släpps samma dag som Annika Östberg landar i Sverige.
Men i Kom Ut handlar det hela om heteronormativitet på svenska fängelser och man ställer sig frågan om vad som ryms i ett community. Även de som begått brott? En spännande information i nya Kom Ut är att det bildats en förening för de hbt-personer som sitter i fängelse och deras anhöriga. Det är knappast enklare att vara bög, flata eller transperson när man sitter inne, vilket ”Joakim” som intervjuas kan berätta om. Riksförbundet för bi- och homosexuella fångar kan du nå här Föreningen RBHF.
Nya Kom Ut är i magasinsformat och det första numret är 68 sidor tjockt. Som tidigare sänds det ut till medlemmar men det delas även ut gratis på hbt-ställen. Tidningen trycks i 15 000 exemplar. Chefredaktörer är Karin Lenke och Mathilda Piehl, med Lars Jonsson som redaktör. Tidningen har nu dessutom två bildredaktörer, Zaira Perdigon och Eveline Johnsson.
I sin ledartext skriver de två att ”mycket har hänt sedan första numret” kom ut för 30 år sedan. Då var underrubriken ”tidning för homosexuella”. ”Sedan dess har h:et fått sällskap av ett b och ett t, frigörelseveckan har vuxit och blivit Pride.” Frågorna då som nu, skriver de, är fortfarande aktuell ”om än i en ny skepnad.”
Kom Ut ges ut fyra gånger om året, vill man inte blir medlem men vill läsa tidningen går det att prenumerera.