Idag debatterades civilutskottets förslag till en ny könsneutral äktenskapslagstiftning. Efter att regeringen inte kunnat enas om att lägga fram ett gemensamt förslag överläts frågan till riksdagen där sex av sju partier enats. Trots en tydlig majoritet för att införa lagen blev det idag en lång debatt som drog över tiden med nära två timmar.
Kristdemokraterna talade, med stöd av två moderata ledamöter, för sitt förslag till en civilrättslig samlevnadsbalk där religiösa och andra ceremonier skiljs från det juridiska.
Liknande förslag har också först fram av bland annat vänsterpartiet, miljöpartiet och folkpartister. Någon enighet mellan kristdemokrater och de partierna har dock inte kunnat uppnås. Kärnfrågan har handlat om begreppet ”äktenskap”. Medan kristdemokraterna i sin lösning vill ta bort begreppet helt från lagtexter har de övriga partierna betonat vikten av att begreppet skall omfatta alla par oavsett könssammansättningen.
Begreppet äktenskap, menar kristdemokraterna, är så starkt religiöst och historiskt kopplat till par av olika kön att det inte bör användas av staten om även samkönade par skall vigas med stöd av en och samma lagstiftning.
När Tomas Tobé (m) ställde frågan om vad som egentligen är det bakomliggande motivet till motståndet fick han kort därpå ett indirekt svar av kristdemokraternas Mikael Oscarsson.
– Jag är inte modfälld och tror att vi inom några årtionden kommer att återinföra äktenskapet som ett erkännande av den unika relation som en man och en kvinna utgör. Detta tror vi bara vara en liten parantes i den stora berättelsen om oss människor.
Det är klart – Nu ingår vi äktenskap!
Vid dagens riksdagsdebatt framförde kristdemokraterna sitt förslag om en ”civiläktenskaplig samlevnadsbalk” där begreppet äktenskap lyfts ur lagtexten. Tomas Tobé (m) frågade vad som egentligen var det bakomliggande motivet till detta förslag.