Metropolerna i Europa styrs av homosexuella”, lyder rubriken i dagstidningen Tageszeiger i Zürich. Rubriken är satt efter att Zürich fått en lesbisk stadspresident, motsvarigheten till borgmästare, med hänvisning till att homosexuella borgmästare redan valts i Paris, Oslo, Berlin och Hamburg.
Zürich har en lång tradition som populär homostad och räknas som Schweiz gayhuvudstad. Stadspresidenten valdes direkt av zürichborna och socialdemokraten Corine Mauch vann i söndags en oväntat klar seger i ”kvinnoduellen” mot Kathrin Martelli, kandidat för det liberala partiet Radikalerna i Schweiz.
Corine Mauch är utbildad till agrarekonom och har suttit i Zürichs stadsråd sedan 1999. Hon föddes 1960 av schweiziska föräldrar i USA och växte upp både i USA och Schweiz. I Zürich har hon bott i 25 år. Hon har sedan länge engagerat sig politiskt och även spelat som basist i två kvinnorockband .


Corine Mauch live in concert @ Helsinki-Klub – 16.01.2009

När Mauch efter valet tillfrågades om hur det känns att bli den första lesbiska stadspresidenten i Schweiz svarade hon att det först och främst handlar om hennes privata levdnadssätt och inte har någon anknytning till hennes nya jobb.
Men att hon valdes just nu när EuroPride står för dörren har ju ändå symbolkraft, sa hon och att hon ser fram emot evenemanget.
EuroPride går av stapeln den 2 maj till 7 juni 2009.



Zürich i QX GayMap