HBT-vänlig mansmottagning tvingas stänga

Järva mansmottagning ligger i Rinkeby, en närförort till Stockholm. Det drivs i Lafas regi och rådger och hjälper män över 23 år i sex- och samlevnadsfrågor. Nyligen tilldelades mottagningen RFSL:s HBT-certifikat efter avklarad utbildning i HBT-frågor.

Från och med 1 januari 2010 kommer Järva mansmottagning att stängas. Verksamheten ska istället delas upp på två ställen, i norra respektive södra Stockholm. Enligt Anita Cronholm, beställare på Landstinget och ansvarig för upphandlingen av Järva mansmottagning, är det ett sätt att förbättra vården i Stockholm.

– Vi tycker att Järva mansmottagning gör ett gott arbete, men att det ska vara tillgängligt för fler stockholmare. Vi kommer att införa högre kvalitetskrav än vad som finns idag. Järva mansmottagning har under perioder varit helt stängd för att en av läkarna varit hemma med sjukt barn. Så ska det inte vara i framtiden, säger Anita Cronholm.

På Järva mansmottagning arbetar idag fem personer. Nyligen genomgick de en utbildning i RFSL:s regi för att öka kunskapen i HBT-frågor. Alf Kronvall, ordförande i RFSL Stockholm som undervisat Järva mansmottagning i HBT-frågor beklagar att mottagningen läggs ned.

-Det känns jättetråkigt att Järva mansmottagning läggs ned. Men vi fortsätter vårt arbete under avvecklingstiden. Även om de anställda kanske arbetar på andra platser senare så tar de kunskapen med sig.

Anita Cronholm var inte medveten om HBT-certifikatet, men är inte orolig för personalens framtid.

– Vem som än ansvarar för de nya mansmottagningarna så behövs personal, och då kommer deras kunskaper absolut att vara attraktiva.