Grattis, hur känns det?
– Det känns spännande. Det är en fantastisk möjlighet för mig att vara med i den ideologiska debatten utan att känna mig bunden att i alla lägen försvara partilinjen. Nu kan jag sticka ut hakan och vara lite kaxigt utmanande.

Vad är det första du vill göra på ditt nya jobb?
– Det råkar sammanfalla med Pride. Så första ledaren kommer säkert att handla om HBT-frågor.

Vad är det för politiska tankar du vill ha på pränt?
– Jag vill utmana allmänna sanningar inom Socialdemokraterna och i samhället, till exempel uppfattningen hos många socialdemokrater att privatisering per definition är något dåligt. Och HBT-frågorna kommer jag aldrig någonsin att släppa.

Vad gör dig till en bra redaktör?
– Min personlighet. Att jag är färgstark och vågar. Dessutom har jag andra erfarenheter och en bredare bakgrund än många andra redaktörer vilket kan ge nya perspektiv. Till exempel tar jag med mig mina erfarenheter från en liten inlandskommun som Arjeplog till en större kuststad som Piteå

Du var Sveriges första öppet homosexuella kommunalråd – vad har du fått för reaktioner?
– Jag har blivit ett framgångsexempel. Det känns som att attityden mot HBT-personer har förändrats. I början tolererades jag, nuförtiden känner jag att jag är accepterad och respekterad. HBT-frågor har blivit ett vardagsämne och ses inte som något hotfullt längre.

En allmän uppfattning är att Norrland är rätt homofobt, vad säger du om det?
– Jo, så är det. Det är ett väldigt hårt klimat, ett machoklimat. Jag var övertygad om att jag skulle tvingas flytta från Arjeplog när jag kom ut. Men i slutänden är det väl mina egna fördomar som kommit på skam.

Du är inte bara kommunalråd – du är en jäkel på melodifestival. Vem vinner i morgon?
– Det står mellan Malena Ernman och Caroline af Ugglas. Jag hoppas på Caroline. Det känns så äkta det hon gör. Jag såg första delfinalen i Göteborg och det gick verkligen rysningar i hela kroppen. Texten är stark och hon menar varje ord hon säger. Och så har hon aldrig anpassat sig efter någon norm.

Hon är färgstark och vågar?
– Haha, precis.