Tidpunkten för öppnandet är inte fastställd eftersom att man inte fått klart när personalen kan gå den hbt-utbildning hos RFSL som krävs för att man ska kunna hbt-certifiera gynmottagningen:
– Men vi hoppas ju att det blir snart, säger Ann-Sofie Almkvist.

Vem har tagit initiativet till gynmottagningen?
– Det är politiker i Sörmland. V och mp lämnade in en motion i april 2007 och det är därifrån uppdraget kommer.

Varför behövs en speciell mottagning för kvinnor som lever med kvinnor?
– Tanken är att mottagningen ska bli en motsvarighet till den gynmottagning för lesbiska och bisexuella kvinnor som redan finns på Södersjukhuset i Stockholm. Politikerna tycker att lesbiska och bisexuella kvinnor ska slippa komma ut varenda gång de kontaktar en gynmottagning. Komma ut är ju inget man gör en gång i livet, det behöver man göra om och om igen när man tar nya kontakter, men om man ringer till en sådan här gynmottagning behöver man inte berätta att man är lesbisk eller bisexuell eftersom mottagningen inte är heteronormativ.

Vilka kommer kunna vända sig till mottagningen, och vad kommer de kunna få hjälp med?
– Mottagningen välkomnar alla och det handlar inte om att göra skillnad på något sätt. Den fungerar som andra gynmottagningar men vill underlätta för lesbiska och bisexuella kvinnor. När det gäller lesbiska kvinnor behöver man till exempel inte lägga ner tid på att diskutera preventivmedel och kan istället prata om andra saker som kanske rör dem mer än heteronormativa frågor.

Enligt Ann-Sofie Almkvist vill politikerna att detta i förlängningen kommer att gälla även andra vårdmottagningar, dvs att vården över lag får ökad hbt-kompetens.