”Kuchus” betyder samma, berättar Kasha N Jacqueline från organisationen för hbt-kvinnor i Ugandas huvudstad Kampala, FARUG (Freedom And Roam Uganda) som RFSL samarbetar med. De tyckte att namnet lät bra, och ”Kuchus” är numera ett samlingsnamn för hbt-personer i Uganda.
I filmen får vi följa åtta personer, de flesta från paraplyorganisationen SMUG (Sexuella minoriteter i Uganda) vars mål är att få driva en fri hbt-rörelse i ett land där homosexualitet är förbjudet. För sin säkerhet har de ordnat en inhägnad runt huset där de håller till, och där en av dem också bor. Detta på grund av att polisen ett flertal gånger har stormat kontoret.
Att homofobin i Uganda är djupt rotad går inte att ta miste på när SMUG blivit inbjudna till en debatt om homosexualitet av en grupp läkarstudenter på Makere universitet. Förhoppningen var att diskussionen skulle bli på en vettig nivå och leda till mer förståelse om studenterna fick lyssna på hbt-personerna själva. Istället möttes de av ett fruktansvärt hat och verbala angrepp som ”homosexualitet är vidrigt, och det vill vi inte släppa inpå oss” och ”anus och penis passar inte ihop”. Det hänvisades också till bibelcitat om att homosexualitet ska straffas med döden. Stämningen var väldigt hätsk.
En av aktivisterna pratar om att förändring är på gång, men att den går långsamt och menar att hbt-personer tidigare gömde sig, men nu börjar visa sig mer och mer. Att folk nu i alla fall vet att de existerar.
Trots deras kamp så märks en enorm glädje och sammanhållning i gruppen, och det finns även plats för skoj och skratt. Filmen är väldigt stark och sitter kvar länge på näthinnan efteråt.
Mathilda Piehl berättar om varför filmen blev till.
– Jag var i Uganda i fem veckor för att jobba med ett projekt tillsammans med den lesbiska organisationen Freedom and Roam Uganda. Några av dem som är med i filmen kände jag sedan tidigare eftersom vi jobbat tillsammans och träffats förut på olika konferenser. Det var ingen färdig plan att göra filmen, utan var mer tänkt för att dokumentera det som hände.
Mötte ni något motstånd under själva filminspelningen?
– Nej, det gjorde vi inte, förutom scenen som utspelade sig på Makere universitet. Jag var därinne och hade riggat upp kameran när jag blev utslängd. Men jag gick tillbaka in och låtsades att kameran var avstängd och satt med den i knäet.
Vad hände med ”the Kuchus” efter inspelningen?
– Jag tänker väldigt mycket på deras säkerhet och har därför valt att vänta med lanseringen av filmen minst ett år. Det har varit ett väldigt tumult och oroligt politiskt i Uganda under det senaste året, och därför känner jag mig inte trygg med att lansera filmen. Jag känner ett stort ansvar för deras säkerhet. Alla i filmen är fortfarande aktivister, Victor har dessutom fått jobb på IGLHCR (International Gay and Lesbian Human Rights Commission) i Kapstaden och nyligen vunnit i domstol angående att hans hus utsattes för en razzia 2005.
Hur är det tänkt att filmen ska användas sedan?
– Vi kommer att visa den på olika hbt-festivaler. Men vi har redan visat den på Sida och Euro Pride och tänker även visa den i andra hbt-sammanhang. Syftet med filmen är att få igång en diskussion om sexualitet och kön, och om att hbt-frågor hör ihop med mänskliga rättigheter.
Uppdaterad 2016-11-21