– Det är en ledningsfråga när polisen kan skratta åt en transsexuell som tar livet av sig. Det är ledningen som sätter gränser för vad som är tillåtet och vad som inte är det. Sen är det fegt att gömma sig bakom enskilda poliser. Det är inte de som sätter gränserna, det gör ledningen.
– Vad har ni fått för reaktioner på avgångskravet?
– Ett antal medlemmar har tyckt att det är jättebra. Och tre-fyra enskilda gaypoliser har reagerat och tyckt det är positivt.
– Har polisledningen reagerat?
– Vi har inte hört något från dem.
– Under Regnbågsfestivalerna i Malmö har hatbrott mot HBT-personer diskuterats flera gånger. Senast i höstas talade flera poliser om hur viktigt det är att anmäla hatbrott och om polisens arbete mot dessa brott.
– Ja, men om poliser inte kan ta till sig kunskap från hatbrottskonferenser eller värdegrundsutbildning och inte tagit den till sig så tvivlar jag på att det hjälper förrän polisledningen bevisar att man tar detta på allvar, vad ska då till för att de ska förstå? Förmodligen tydliga direktiv från ledningen. Därför är det dags att länspolismästaren avgår eftersom ledningen inte förmedlat att detta är viktiga frågor.
– Gäller det ni reagerar på fördomar i allmänhet bland poliser eller är transpersoner som du själv särskilt utsatta?
– Transpersoner är mest utsatta just nu. Men det är ett generellt problem att poliser inte förstår och kan ta till sig kunskap, förmår vara inkännande eller har empati för dem som har det svårt oavsett kön, könsidentitet, sexuell läggning eller etnicitet.

RFSL kräver polismästares avgång