Nu är det februari 2009. Är ni på plats än i den nya mottagningen på Möllevången, Leif Persson, kurator och utvecklingsansvarig på Centrum för Sexuell Hälsa?
– Faktiskt inte. Beslutet är fattat av regionstyrelsen, men det praktiska har hakat upp sig. Vi ska ha byggmöte på onsdag och då hoppas jag att det blir startskott.
– Men sist vi intervjuade dig sa du att ni räknade med att flytta in sommaren 2008!
– Ja, men omyggnadsplanerna blev större och större. Kostnaderna översteg det som sjukhuset själv kan bestämma över. Det måste upp till politikerna. Och deras möten låg så att det sista nödvändiga beslutet inte togs förrän före jul. Hela hösten gick åt till att vänta.
– När ni först skulle läggas ner så var det för att spara pengar. Hur blev det till slut?
– Politikerna gick inte med på nedläggning, men då hade mottagningen redan splittrats. Sen har vi hankat oss fram i olika lokaler. Hyran i de gamla lokalerna låg på 460 000 och i de nya beräknas den till över en miljon om året. Så det blir ingen besparing.
– En av grundtankarna med Centrum för Sexuell Hälsa var ju att det skulle vara en mottagning med hög HBT-kompetens för provtagning och samtal bland annat för män som har sex med män. Hur har strulet påverkat era besökare?
– Till en början tror jag vi tappade många. De trodde vi hade lagts ner. Möjligen har vi fått tillbaka en del av dem, men det har varit ett avbräck.
– Har fler smittats med HIV på grund av problemen?
– Det kan vi inte säga säkert. Men vi har haft sämre möjligheter att ta emot folk. Och om hiv eller andra sexuellt överförbara sjukdomar är oupptäckta länge så finns ju risk att de sprids vidare.
– Hur blir det bättre när ni kommer igång i nya lokaler – förhoppningsvis i sommar?
– Dels är all personal på ett ställe. Dels är det ingen tvekan om var vi finns. Det blir bättre möjligheter till tidsbokning och bättre tillgänglighet.
– Men ni finns nu med.
– Vi finns! Och när man ringer får man veta vart man ska gå!

Centrum för Sexuell hälsa 040 – 33 17 47
sexuellhalsa.umas.se

Läs tidigare artiklar:

Nytt centralt läge för sex- och hiv-mottagning Kaos kring hiv-testning för män i Malmö