Mörkertalet är stort när det gäller hur många svenskar som åker över sundet. Jens Ole Nielsen som är chef på hivkliniken Hvidovre säger att han kommer i kontakt med ett 20-tal varje år.
– En av grunderna är möjligheten till total anonymitet och en personlig upplysning, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Alla som hivtestar sig i Sverige har rätt att vara anonyma, men om testet skulle visa sig vara positivt så upphör anonymiteten. Enligt smittskyddslagstiftningen inträder då ett antal förhållningsregler. Det är kriminellt att medvetet eller genom vårdslöshet riskera att man smittar någon annan, och detta brott räknas som grov misshandel och kan leda till fängelse.
– Det här förmodas vara en anledning till att personer testar sig i Danmark säger Ragnar Norrby som är generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.
– Om du inte vet om att du har smitta, så går det ju inte att bevisa att du trott att du har smitta, säger han.
I Danmark råder inte samma informationsplikt för den som är hivsmittad som i Sverige. Dock ser man i Danmark en trend att fler och fler danskar väljer att inte testa sig anonymt. På kliniken Hvidovre har tidigare 10 – 15 procent valt att inte avslöja sin identitet, men nu är den siffran nere på två procent. En förklaring till detta kan vara att hiv och aids börjar ses som vilken sjukdom som helst.
Läs också: Smittskyddet kritiserar svensk hiv-lag
Uppdaterad 2019-04-17