Det finns två tydliga kategorier: De som bor någon annanstans än i Stockholm och de som inte har testat sig för hiv och andra könssjukdomar på länge.
– Det har gått över förväntan bra, säger Ronnie Ask, sjuksköterska på Venhälsan – mottagningen för män som har sex med män. Patienterna tycker det är skönt att få svar på en gång och slippa ångestveckan. Vi har haft fullt upp hela hösten. Vi kan max ta emot 20 stycken varje måndag och det har varit mellan 18-20 personer här hela tiden.
Ronnie Ask konstaterar att i och med det nya testet kommer nya typer av killar till kliniken. Flera av dem bor i inte i Stockholm, och de blivit ifrågasatta eller nästan nekade test på vårdcentralen på orterna de kommer ifrån.
– Det är sorgligt att inte kunna ta ett test där du bor, och att det än idag är så att man som homosexuell ska behöva outa sig inför vården. Man vill ju bara försäkra sig att man inte har hiv. Därför passar det här testet bra. Man tar det och får svar, och behöver inte göra något återbesök.
En annan tendens som Ronnie Ask och hans kollegor kunnat se är att det kommer fler killar som inte tagit hiv- och könssjukdomsprov på väldigt länge.
– Vi har procentuellt fler hiv-smittade i snabbtestgruppen. Det kan vara personer som gått och dragit på det hela och utsatt sig för risker, men inte velat våndas i en hel vecka. Vi har upptäkt ett antal positiva som haft ett lågt immunförsvar och varit i behov av behandling direkt.
När en kille kommer in för att göra ett snabbtest får han träffa en sjuksköterska som tar ett blodprov. Provstickan liknar en sådan sticka som används vid graviditetstest, där streck visar om det är negativt eller positivt. Under tiden, ca 15 minuter, som det tar för testet att visa resultat har patienten och sjuksköterskan ett samtal om varför man tar testet.
– Det positiva är rådgivningsmomentet, säger Ronnie Ask. Det blir ett bra och fokuserat samtal där vi pratar om riskbeteenden. Det blir ett snack kring kärnfrågorna och hur man kan förändra sitt beteende.
Ronnie Ask tycker även det fungerar bra i de fall patienten skulle visa sig ha hiv, eftersom man då redan vunnit tid och kan ta prov på virusmängd och immunförsvar. Patienten får en tid för uppföljande samtal och behöver inte ”hänga i luften”. Ronnie Ask säger att han känner sig trygg när patienten lämnar mottagningen.
– Jag tror det här är framtiden, folk kommer att kräva att det går snabbt!
Snabbtestet kan man göra måndagar 16.00 – 19.00
Information om öppettider mm finns på www.sodersjukhuset.se/venhalsan
Venhälsan i QX GayMap
Uppdaterad 2021-10-13