Vi skulle i stället vilja slå ett slag för den nya kärnfamiljen. Enligt vår mening är en kärnfamilj inte nödvändigtvis en mamma och en pappa med gemensamma, biologiska barn. Familjer kan bestå av två vuxna med eller utan barn, av två pappor med barn eller två mammor med barn eller en mamma och en pappa med barn sedan tidigare relationer. Biologiska band får inte bli ett hinder för att se till alla barns bästa. Det är inte biologiska band som i längden bygger varaktiga, trygga familjerelationer för ett barn utan engagerade och kärleksfulla vuxna. Könet på dessa vuxna eller deras sexuella läggning saknar dock betydelse för byggandet av en stabil familj. Det är snarare så att en äktenskapslagstiftning som gäller lika för alla skulle stärka familjer med samkönade föräldrar. Och detta skulle gynna barnen. Argumentet att en diskriminerande äktenskapslag är till ”barnens bästa” håller därför inte.

Vi misstänker i stället att grunden för kampanjen är samma gamla unkna, djupt rotade, fördomar mot homo- och bisexuella som vanligt. Och detta kan man läsa sig till mellan raderna när någon skribent ifrågasätter om homosexuella män och kvinnor överhuvudtaget lever i stabila parförhållanden. Andra varnar för att ett könsneutralt äktenskap ska leda till normupplösning, omoral, ökat våld och polygami.

Att alla människor, oavsett sexuell läggning, kön, etnicitet, funktionsnedsättning och religion har lika rättigheter är enligt vår mening en utgångspunkt i ett demokratiskt samhälle. Vi kan se många exempel på motsatsen både historiskt och i nutid. Det är snarare diskriminering och utanförskap som leder till ökat våld och trasiga människor än ett könsneutralt äktenskap. Därför är vi djupt oroade över kampanjer där familjen används som en förevändning för att slå mot lika rättigheter, kvinnors rätt till fri abort och barns rätt till sina sociala föräldrar.