Den färggranna damen är programledaren med mera, med mera Kitty Jutbring. Blatten är Din Gatas Ehsan Noroozi och bögen Henrik Torehammar, P3-profil han med. Fram till den 19 december finns de i en studio på Gustav Adolfs Torg i Malmö. Där bor de, dit kommer artister – bland annat Moto Boy, Laleh och Christer Björkman – för att uppträda. Och därifrån sänder SVT och SR medan miljonerna förhoppningsvis rullar in till Radiohjälpen.
QX snackade med Henrik Torehammar inför premiären i fredags och frågade hur det kändes inför att stängas in i en glasbur.
– Det är nervöst och spännande! Lite julaftonsstämning. Sen får man se om förväntningarna infrias. Men jag har bra pirr i magen!
– Vilken är din roll i sändningarna?
– Alla tre är vi snackapor som gillar att göra radio. Och vårt största mål är att få folk att tänka på de här grejorna. Jag kommer från aktualitetsprogram i P3. Så jag får använda min begränsade begåvning till att ta upp komplicerade frågor om människor på flykt.
– Delar av Skåne är ju inte direkt kända för att vara flyktingvänliga. Hur ser du på det?
– Jag hoppas att folk tar det snacket med oss även när vi sitter där. Vi vill diskutera individuella öden så att även de mest småaktiga sverigedemokraterna förstår varför människor måste fly från krig och naturkatastrofer.
– Så du är inte rädd för att få ta skit i diskussionen?
– Det kommer vi säkert att få göra. Men vad man kan göra är att fråga varför de känner så och inleda ett samtal. Dessutom tror jag att folk kan störa sig på oss allihop. Konstiga namn, fjollig röst… Vi visar Sverige att världen består av en massa olika slags människor.
– Behövs det spektakulära evenemang som det här för att få folk att skänka pengar till flyktinghjälp?
– Det tror jag absolut. Speciellt för yngre och lite cyniska människor är TV-galor med sidenklänningar bullshit. Så kan vi göra vår show och väcka engagemang så är det bra. Och vi ska ha biståndsskola, om hur man själv kan hjälpa till för att världen ska bli bättre.
– Är det politiskt korrekt med blatten, bögen och Kitty som programledare?
– Förhoppningsvis inte om politiskt korrekt betyder tråkigt. Jag kallar Ehsan för ”turken” fast han är iranier. Och jag har lovat att diskutera alla bögnojor som finns medan Kitty ställer upp på att snacka kvinnlighet. Det ska gå att skoja. Får vi folk att lyssna till rolig radio och se kul TV samtidigt som vi smyger in medvetande om människor på flykt så har vi lyckats.


www.sr.se/musikhjalpen
svt.se/musikhjalpen