.
Arcigays ordförande Aurelio Mancuso kallade under veckan Vatikanens ställningstagande för ”en slags verklig dödsdom för de miljoner hbt-personer som olyckligtvis lever i blodtörstiga nationer”. Flera deltagare under lördagens protest, vilken Arcigay stod som huvudarrangör av, bar snaror om sina halsar. En av dessa var den den fd italienska parlamentsledamoten Vladimir Luxuria.
– Det är skandalöst att Vatikanen å ena sidan står redo att försvara livet när det gäller mänskliga embryon eller dödshjälp, men å den andra inte kan skriva under ett dokument som försvarar rätten till liv för en annan grupp människor. Vi uppmanar den Heliga stolen att komma över sin förblindande homofobi, förklarade Luxuria.
Det var i måndags som Vatikanens representant i FN Celestino Migliore, i en intervju med den franska nyhetsbyrån I.media, meddelade att katolska kyrkan motsätter sig en deklaration som Frankrike kommer att presentera inför FN:s generalförsamling i mitten av december. Deklarationen, som är gemensam för alla 27 EU-länder, utgör framför allt en uppmaning till länder i världen att avkriminalisera homosexualitet. Migliore menade att deklarationen, om den skulle antas, skulle ”skapa ny diskriminering av oförsonligt slag”.
– Till exempel skulle länder som inte erkänner samkönade förhållanden som äktenskap sättas vid skampålen och bli föremål för påtryckningar, förklarade han.
En annan talesperson från Vatikanen har i ett senare uttalande påpekat att ”färre än 50 länder i FN stödjer detta” och att man bedömer att minst 150 länder i FN delar Vatikanens åsikt. I Italien har frågan under veckan vållat stor uppmärksamhet. Den italienska vänstertidningen Liberazione uppmanade på torsdagen italienarna att i protest sluta betala skatt till katolska kyrkan. (De italienska skattebetalarna har möjlighet att, om de så vill, låta åtta procent av sin inbetalda skatt gå till ett religiöst samfund.) Utrikesminister Franco Frattini har fått förklara regeringens ståndpunkt inför det italienska parlamentets deputerandekammare.
– Italien är stark anhängare av principen att ingen homosexuell ska behöva utsättas för lagliga sanktioner eller fängelsestraff. Men det vore att göra ett stort misstag att dra slutsatsen att denna ståndpunkt skulle leda till juridisk legitimering av familjeband mellan homosexuella, förklarade Frattini.
Samkönat äktenskap nämns inte i FN-deklarationen som Frankrike, i egenskap av EU:s ordförandeland, ämnar lägga fram. Initiativet kommer att presenteras inför FN:s generalförsamling i mitten av december. Detta i form av en ensidig deklaration. Därmed kommer inte deklarationen att bli föremål för någon omröstning. Frankrike hoppas dock att den debatt man sätter igång, i och med att generalförsamlingen för första gången ställs inför frågan, leder till att tillräckligt stöd så småningom kommer att finnas för att en resolution ska kunna antas som uppmanar alla medlemsstater att avkriminalisera homosexualitet.
Idag kriminaliseras homosexuella handlingar i mer än 80 av världens länder. De straffsatser som kan dömas ut varierar från böter och kortare fängelsestraff till livstids fängelse. I nio länder i världen, bland dem Iran, Saudiarabien och Sudan, kan dödsstraff för homosexuella handlingar utdömas.
Uppdaterad 2023-10-31