Ett par hundra samlades i vinterkylan och spred värme och ljus medan tals hölls. Talarna var Carin Götblad, länspolismästare i Stockholms län, Katri Linna, tillträdande ombudsman mot diskriminering (DO), Anneli Svensson, RFSLs brottsofferjour, Linus Hedlund, ordförande RFSL Ungdom Stockholm och Lukas Romson, Transaktivist. Efter manifestationen bjöds det på soppa och mingel i SENSUS lokaler.
I samband med detta så släptes rapporten från RFSL Ungdom – ”Är du kille eller tjej?” – som Frida Darj och Hedvig Nathorst-Böös har skrivit. En intervjustudie om unga transpersoner och om deras erfarenheter av att leva i ett heteronormativt samhälle.
En hel del av deltagarna passade på att fylla i blanketter till Skatteverket, en liten aktion med syfte att lyfta upp och belysa frågan om rätten att få heta det man vill och inte idag styras av den praxis namnlagen idag har.
Under lördagen pågår aktiviteter i RFSL-huset på Sveavägen i samband med Transgender day of Remembrance.


PITEÅ

Freddy, Fredrik, Mikey, Linus, ordf. i RFSL Ungdom Stockholm, och Emelie

[ingress]Den 20 november är en internationell dag för att hedra och uppmärksamma transpersoner som utsatts för hatbrott. 29 kända transpersoner i världen har under året dödats på grund av transfobiska brott.[/ingress]

Café23, som vanligtvis har öppet söndagar och måndagar i RFSL Nords föreningslokal, hade extraöppet under kvällen. Ett ljus hade tänts för vart och ett av de 29 offren. Det fanns även möjlighet för gästerna att skänka en tanke genom att tända ett ljus. Transpersoner och hatbrott
diskuterades med gästerna under cafékvällen där även tre filmer med transtema visades. RFSL Nords transansvariga Cecilia/Devin Lind fanns på plats, liksom RFSL Ungdom Nords ordförande Mikael Holmgren.

-Hatbrott mot transpersoner eller människor i allmänhet är självklart ingenting vi någonsin kan tolerera, säger Mikael bestämt.

RFSL Nords ansvarige för transfrågor Cecilia/Devin, Erika, Märta och RFSL Ungdom Nords ordförande Mikael.

Både Mikael och Cecilia/Devin är mycket nöjda med kvällen som vart välbesökt med en mycket god och avspänd stämning.

-Som transansvarig och transperson så glädjer det mig att folk engagerar och bryr sig, även om jag naturligtvis önskar att folk i hela världen ska få vara sig själva utan att behöva oroa sig för diskriminering och våld, kommenterar Cecilia/Devin kvällens arrangemang.

I slutet av november håller RFSL Nord en stor konferens för Barentsländerna. Konferensen, som i år firar sitt tioårsjubileum, har bland annat temat hatbrott och avslutas med en stor fest på Kårhuset vid Musikhögskolan i Piteå.

-Vi hoppas att så många som möjligt skall delta och uppmärksamma frågan, liksom manifestationen mot våld i samhället som hålls den 29/11 12.00 på Rådhustorget, avslutar Mikael Holmgren innan kvällen avslutades vid midnatt.

Listan på de transpersoner som förlorat livet under året:
transgenderor.org