– Hiv ökar igen. Och vi brukade undra varför det inte görs några kampanjer. Men sen sa vi ”varför gör vi inte en kampanj själva?”, berättar projektledaren Peter Månehall vid frivilligorganisationen Noaks Ark Skåne.
Det gjorde de. Budskapet är enkelt: alla kan få hiv. Så heter också kampanjen.
Och en dag tittade två allvarliga, snygga brandmän fram mellan reklamen för Malmös musikställen på ett stort affischplank. Även de från en affisch.
– Det är riktiga brandmän som också är modeller hos Sweden Models. Det var helt självklart för dem att ställa upp, ingen tvekan alls, säger Peter Månehall och tillägger att många som jobbat professionellt med kampanjen jobbat för låga arvoden.
Noaks Arks kampanj i Skåne innehåller bland annat föreläsningar, teaterföreställningar, temadagar och filmvisningar. Alla kan få hiv pågår till världsaidsdagen 1 december och avlsutas med en artistgala.
Det finns också fler affischer än den med brandmännen. På en står två killar, det är Peter själv och hans man – på en annan ett par tjejer, sedan två tjejer och en kille plåtade med känsla av modereportage, en man och en kvinna med barn i olika åldrar samt en man och en kvinna tillsammans.
– Rätt många av personerna på bilderna är glada, men budskapet är att alla kan få hiv. Och det är ju inte så kul. Hur har ni tänkt?
– Brandmännen och tjejerna ser inte så glada ut. Men annars… om två killar träffas så finns ju glädjen. Fast man vet aldrig vad som kan döljas bakom leendena, poängterar Peter Månehall.
– Hur har intresset varit?
– Bra! Skolor, vårdcentraler och olika organisationer hör av sig och vill ha affischer och program. Egentligen skulle man behöva göra detta hela tiden, året runt.
– Hur mycket av kampanjen riktar sig till män som har sex med män?
– Vi har föreläsningar, bland annat från Positiva Gruppen och Venhälsan i Stockholm. Och vi samarbetar med Wonk i Malmö. Det har vi gjort tidigare också några gånger per år.
– Vad vet bögar och bisexuella om hiv och aids idag?
– Jag tycker inte det verkar som om män som har sex med män tar till sig det riktigt. Man tänker ”det finns mediciner”. Men så enkelt är det inte. Man har ett slags liv innan man får beskedet om att man är smittad, och ett efteråt. Medicinerna har biverkningar. Det är inte bara att ta en tablett. Och det är inte heller alltid så enkelt att vara öppet hiv-positiv i HBT-världen. Jag möter hiv-positiva som inte vågar gå ut med det inom sin egen bekantskapskrets. De tror att någon ska säga att de får skylla sig själva. Så ska det inte vara.
– Och vad kan man göra åt det?
– Öka kunskapen! Det är det enda man kan göra för att öka acceptansen.
Uppdaterad 2020-12-14