När Kittilä grips hittar polisen en dator som redan är anmäld bestulen. ”Lennart” som blivit rånad under hemska förhållanden säger först inte hela sanningen till polisen. Han har svårt att berätta om händelsen av flera skäl. Det ena är hans psykiska tillstånd efter det som skett och det andra är att han är mycket mån om sin personliga integritet. Polisen är förstående och låter honom göra anmälan anonymt.
Smeden är charmig och han är absolut socialt begåvad och duktig på att ställa sig in hos folk. Det är flera som råkat ut för Mikael Kittilä. Ibland säger Kittilä att han rånar 20 till 30 i månaden och ibland 20 till 30 per år. Det finns ett stort mörkertal eftersom många inte har polisanmält kränkningarna Kittilä utsatt dem för. Däremot är det flera män som anonymt har hört av sig till polisen och berättat att de blivit rånade av Smeden men inte vågar komma fram eftersom de inte är öppna med sig läggning. En man som blivit rånad av Kittilä som först inte ville anmäla var ”Lennart”. QX har gått igenom polisförhören om vad som hände den 9 och 15 december 2007.
Den nionde december 2007 sitter Kittilä på ett internetcafé i Märsta. Han använder sig av olika alias, bland annat ”SnyggKroppSökeräldre” och skriver offentligt så att alla på RFSL-chatten kan läsa:
SnyggKroppSökeräldre: jag är 180, 75 kg, blond. 35 år. Är dominant lagd men flexibel och lyhörd för intressanta förslag. Söker främst äldre 50+ för träff hos DIG eller Hotell. Jag är Diskret och har ett samboförhållande… sedan väntar han på att folk ska skriva privat till honom. Oftast skriver han att han är ute efter samma sak som de som kontaktar honom. Han påpekar att diskretion är vikigt för då vet han att männen inte är öppna med sin läggning och Kittilä känner sig säker på att han inte kommer att bli anmäld.
”Lennart” i Stockholm blir intresserad av Kittilä och ger honom sitt nummer.
Vi pratar med varandra flera gånger och mannen verkar vara trevlig, öppen och skärpt, inte helt obegåvad i alla fall. Han bröt på skånska och helhetsintrycket var att det var en bra person. Efter att ha pratat flera gånger bestämmer de sig för att ses”, berättar ”Lennart” i polisförhör.
I början av chattandet är Smeden väldigt forcerande och pressar ”Lennart” till en date. Kittilä säger att han ska åka från Märsta och att han sitter på ett internetcafé och chattar och är tvungen att lämna stället. De har kontakt länge med varandra innan de bestämmer sig för att ses.
Han skrev på RFSL att han skulle lämna dörren öppen och han gav mig portkoden och han skulle ligga i ett rum då som var mörkt och med förbundna ögon”, säger Kittilä i polisförhör.

Alla samtalen gör att ”Lennart” känner att han kan lita på den trevliga killen med skånsk dialekt. Efter att han ger Kittilä sin portkod, låser han upp dörren till sin lägenhet och lägger sig på mage i sängen och väntar på att Kittilä ska komma och överraska honom. Klockan är 21:30 när ”Lennart” hör att Mikael Kittilä stiger in genom lägenhetsdörren. Själv ligger han i sängen förväntansfull, och tittar ner i kudden. Han är fullt påklädd förutom att han lossat på skärpet och början på skinkorna är blottade. Kittilä går inte in i sovrummet direkt utan ”Lennart” hör att mannen ställer något i hallen, efter ett tag går han tyst in i sovrummet.
Vi har inte pratat om att jag skulle bli bunden. Jag gillar inte sådan typ av sex och har aldrig tidigare provat på detta”, säger ”Lennart” i förhören.
Kittilä smeker honom på ändan och ger honom komplimanger men på något sätt känner ”Lennart” på sig att något inte står rätt till och blir rädd.
Mannen har inte sagt något eller gjort något som gör att jag blir rädd utan det är bara något som jag är inte kan sätta fingret på”, säger ”Lennart” utan att kunna förklara känslan. ”Lennart” försöker avstyra det hela och undrar om inte Kittilä kan komma förbi senare. Han ligger blixtstilla och lägger märke till att Kittilä luktar alkohol utan att uppträdda berusat.
Kittilä går ut i hallen och släpper ned något på golvet och går tillbaka till ”Lennart” och säger ”lägg händerna på ryggen”. Han är så rädd att han lägger armarna på ryggen. Med snabba rörelser tejpar Kittilä ”Lennarts” händer. Det går ”blixtsnabbt” berättar ”Lennart” i polisförhören.
Han är nu bunden till fötter och armar liggandes på mage i sängen. Han känner sig utlämnad och kan inte röra sig eller se något eftersom han själv har trätt en snusnäsduk över huvudet som han använder som ögonbindel. Han ville förstärka det anonyma som de ha hade kommit överens om innan per telefon. Hela situationen är mycket skrämmande för ”Lennart”. Kittilä kommer fram till ”Lennart” och drar med något metallföremål på vänster sida av halsen, längs mot nacken. ”Lennart” vet inte om det är en kniv och är helt livrädd och vågar inte röra sig.
Om du gör som jag säger kommer inget att hända”, säger Kittilä och hans lugna tonfall skrämmer ”Lennart” ytterligare.
Kittilä känner att situationen är perfekt och att det nästan är för enkelt.
Jag tycker nästan att han förtjänade det. Är han så dum att han släpper in en främling på det viset”, säger Kittilä i förhören.
Kittilä frågar den livrädda ”Lennart” efter plånboken och får svaret att han inte vet var den är. Han blir omedelbart aggressiv i tonfallet och frågar igen efter plånboken. ”Lennart” vågar inget annat än att berätta vart den är och Kittilä kommer tillbaka och har tagit 800 kronor. Sedan frågar Kittilä om ”Lennart” har en freestyle och han märker att Kittilä nu är mer aggressiv i tonfallet. Mikael Kittilä vill inte att ”Lennart” ska höra var i lägenheten han befinner sig och hämtar därför toapapper för att proppa igen den bundna ”Lennarts” öron. Sedan tejpar han över mun och öron. Därefter sätter Kittilä på radion vid sidan av sängen. ”Lennart” är fullkomligt livrädd och tror att det görs för att ingen ska kunna höra honom ropa på hjälp.
Efter att Kittilä bland annat tagit ”Lennarts” dator kommer han tillbaka i sovrummet, kastar en kniv på golvet och säger
Här har du en kniv så du kan komma loss”, berättar ”Lennart” i polisförhör.
Nej du kan inte lämna mig så här”, säger ”Lennart” desperat. Kittilä går och ”Lennart” rullar sig ner på golvet och skär sig loss. Han springer efter rånaren, men förgäves. Efteråt känner han sig äcklad vad som har hänt och slänger bort allt som Kittilä använt, tejpen och kökskniven. Han bär ner det till soprummet. Han slänger även simkortet som använts i kontakt med mannen. Innan han slänger den så får han SMS från Kittilä ”vill du leka igen, så ring hoppas att du kom loss”. Polisen hittar ”Lennarts” dator i Märsta. Kittilä har använt sig av den när han som åklagaren kallar det, jagar efter män.

Den 15 december är det en annan man som råkar ut för Kittilä men denna gång går det inte som han har tänkt sig.
Kittilä sitter i sitt hotellrum i Märsta med datorn som han stulit från ”Lennart”. Han kallar sig ”SökerÄldre” och chattar med en kille i Liljeholmen som vill ha sex nu. Kittilä är trevlig och verkligen säljer sig själv. Mannen i Liljeholmen frågar Kittilä vad han gillar och Kittilä svarar ”Spelar ingen roll så länge jag får spruta”. Han säger att han är slät som en baby… gillar du att bli påsatt eller sätta på, frågar Kittilä. Mannen i Liljeholmen säger att han är hårig på överkroppen och att han inte vill bli påsatt men att han kan tänka sig sätta på.
Efter ett tag bestämmer de sig för att träffas, Kittiläs charm har fungerat. Innan han åker skriver SökerÄldre: jag har pratat med många IDIOTER idag som skulle hämta mig och så blir det inget… jag har en vinare om du vill att jag ska ta med den? Skippa vinaren, svarar mannen i Liljeholmen.
Det började trevlig med en fika och Kittilä gav mannen intrycket att han var där för att ha sex
Men jag var där för att råna honom. Vi tog en kopp kaffe, och började prata lite grann för att kolla vad det var för person. Så ville jag att han skulle ta av sig byxorna ner till knäna. Det var istället för att binda honom. Om man tar ner byxorna ner till knäna kan man inte springa. Då kommer han att sitta fast i egen fälla så att säga. Och efter att ha lyckats dra ner hans byxor så skulle jag hota honom”, säger Kittilä i förhören.
Men det blev inte riktigt så som Kittilä ville, mannen ville avbryta. När Kittilä ska till att råna mannen berättar denna att han är mycket skicklig i självförsvar. Detta skrämmer Mikael Kittilä.
Så när vi var i hallen och jag skulle ut så drog jag fram kniven. Jag sa till honom ”nej jag går inte härifrån om jag inte får, så vidare inte jag får några hundra av dig”
Jag sa till honom ”Ja … eh som ett plåster på såren för att jag har rest hela vägen hit så ska jag ha pengar av dig” Så jag sa aldrig att det var ett rån eller någonting för den här killen var gammal militär. Jag visste inte hur han skulle agera om jag sa att det var ett rån så jag låtsades istället vara sårad istället typ.
Både ”Lennart” och mannen i Liljeholmen anmäler Kittilä och han döms för rån och brottet anses vara ett hatbrott.

Hur många som råkat ut för Kittilä är svårt att veta eftersom han själv ger olika uppgifter. Kittilä brukar inte dra sig från att skada sina offer, mannen på Södermalm som knappt överlevde mötet med Kittilä och mannen i Solna är bevis för detta. Eventuellt finns det fler bögar som blivit mördade av Mikael Kittilä.

Livstidsdom står fast för Mikael Kittilä

[ingress]Mikael Kittilä blev känd förra året som Smeden efter flera fruktansvärda rån mot homosexuella män där ett slutade med mord och ett annat med att en man nästan miste livet.[/ingress]
Mikael Kittilä har använt sig av droger sedan han var femton år och dömts för allt från mordbrand till misshandel. Hovrätten tog bara upp fallet som gäller mordförsöket på Södermalm och mordet i Solna.
Hovrätten fastställde livstidsdomen mot Mikael Kittilä idag. Hatbrottsbedömningen finns kvar med vissa ändringar. Hovrätten menar att när Mikael Kittilä mördade mannen i Solna och mordförsöket mot söderbon så var inte Kittiläs intention att kränka vid själva mordögonblicket och försöket till mord. Men allt innan som leder till detta, bedöms som hatbrott. Alltså när han binder sina offer, och rånar dem på förnedrande sätt.

– Hatbrottsjouren är nöjd med domen, det visar att Polisen arbetat med rätt fokus från inledningsskedet i händelserna, säger Mikael Ekman från hatbrottsjouren till QX.

Under polisförhören och rättegångarna hävdar Mikael att skälet till att han tagit kontakt med homosexuella män på nätet var för att råna männen för att få råd med sina droger. Men i polisförhören har han formulerat sig på ett sätt som tyder på att det finns ytterligare motiv än enbart rån bakom.
De är ena riktiga kräk varenda en, de jag snackat med är inga oskyldiga typer och förtjänar att bli av med någon tusenlapp och få en smäll”. ”Jag vet att de inte kommer att anmäla mig eftersom de är pedofiler”, säger Mikael Kittiklä i polisförhören om männen han träffat. Han anses inte vara psykiskt störd och döms till livstidsfängelse

Artiklar om Mikael Kittilä på QX.se

Livstidsdom står fast för Mikael Kittilä Efterlyst tar upp Kittilä Smeden överklagar livstidsdom Livstids fängelse för ”Smeden” ”Smeden” åtalas för mord, mordförsök och två rån Åtal väckt mot ”Smeden” ”Jag trodde aldrig han skulle anmäla” ”Smeden” utreds för flera mord i Skåne ”Smeden” bodde hos ett killpar 43-årig man hittad mördad i Solna Polisen söker fler utsatta, efter knivöverfall