I panelen satt representanter från RFSL, Polisen, Socialtjänsten, Brå, Kvinnojouren, en kvinnofridsamordnare, BOJ och Mansjouren. Moderator var Per Ryhd, vice ordförande i ABF Södertörn.

Hans första fråga till panelen var om de i sina respektive organisationer hade mött någon misshandlad person från en hbt-relation. Anja Malmsten, ordförande i Kvinnojouren hade inte mött någon personligen, men Krister Erlandsson, ordförande i BOJ hade mött utsatta män.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi jobbar som stödpersoner, och vi försöker få de utsatta att anmäla. Min erfarenhet är att bögar och lesbiska ofta inte vill anmäla, säger han.

Stanley Granström från Mansjouren har inte heller mött någon. Han berättar att Mansjouren är ett krisbehandlingscentrum och att de bland annat jobbar med att ”punktera” våldet hos männen som slår. Ordförande i BRÅ, Saga Carlsson påpekade hur viktigt det är att inte göra skillnad på våld inom hetero- eller hbt-relationer.

Lennart Stenhammar från Polisen fick frågan om de hade tillräckliga resurser för att ta emot en man som blivit misshandlad av sin pojkvän.

– Ja det tror jag att vi har, och det är viktigt att inte särskilja behandlingen av brottsoffren. Alla brottsoffer har rätt till skydd, säger han.

Carin Holmberg, RFSL, Lennart Stenhammar, Polisen, Inger Wolf-Sandahl, Socialtjänsten, Saga Carlsson, Brå, Anja Malmsten, Kvinnojouren, Moa Roshanfar, kvinnofridsamordnare, Krister Erlandsson, BOJ, Stanley Granström, Mansjouren

Carin Holmberg, brottsoffersamordnare på RFSLs brottsofferjour påpekar angående diskussionen om lika behandling, att det är ett svårt begrepp när samhället i övrigt behandlar hbt-personer olika.

– En utsatt hbt-person ska inte bara berätta om våldet utan måste även ”komma ut” och därmed behöva oroa sig för hur reaktionen kommer att bli. Därför är det viktigt att se till att det finns ett öppet klimat, och göra det möjligt att kunna vara annorlunda. Ett exempel är att sätta upp en välkomnande regnbågsflagga, säger hon.

När bemötandefrågan kom på tal påminde Inger Wolf-Sandahl, enhetschef på Socialtjänsten om att homofobin i samhället fortfarande är stark och att mer kunskap behövs. Hon berättar att i Haninges mångfaldsprojekt har det förekommit väldigt lite arbete kring just hbt-frågor.

¬ Alla har rätt att få samma hjälp, och jag tror att föreningarna är nyckeln, säger hon.

En kvinna ur publiken som själv varit utsatt för våld av en annan kvinna frågade panelen hur vi ska kunna bryta upp tanken om att det alltid är ”en man som slår en kvinna” när normen är så stark.

Carin Holmberg svarade:
– Det är jätteviktigt att lyfta frågan om våld i hbt-relationer. Hos de allra flesta finns någon slags ”spärr” i tankegången. Homorörelsen har mer drivit frågan om hatbrott än om våld inom den egna gruppen. Det har inte funnits gräsrotsrörelser som har pressat underifrån på samma sätt som det har funnits när det handlar om mäns våld mot kvinnor.

Moa Roshanfar, kvinnofridsamordnare tog upp att hbt-frågorna är centrala hos dem även om dessa går under begreppet ”Mäns våld mot kvinnor”. Hon menar att det viktiga är bemötandet och magkänslan att kunna ställa rätt frågor.

– Vad gör vi om det kommer två mammor eller två pappor, vem av dem ska vi hänvisa till mamma eller pappagruppen? Vi jobbar mycket med det här och mycket görs, så helt hopplöst är det inte även om vi har lång väg kvar att gå, säger hon.

Carin Holmberg påminner om att ett stort problem när det gäller våld i hbt-relationer är att männen inte har något skyddsnät alls, för dem finns inga jourhem. Det är svårt för män att vara i offerposition.

– Det finns en stor grupp där ute som behöver er hjälp, säger Carin Holmberg och riktar sig till panelen.

Krister Erlandsson föreslog ett samarbete mellan BOJ och RFSL i Haninge för att bredda kompetensen. Han tyckte också att de i samverkan med BRÅ skulle kunna skapa ett Brottsoffercentrum i Haninge.

Samtliga i panelen höll med om att efter den här kvällen hade de mycket att ta tag i sitt nya samarbete. Per Ryhd lovade att väcka idén om samverkan vidare till ABF i Sveriges övriga kommuner.

Avslutningsvis ville Carin Holmberg skicka med panelen något:
– T-frågan har inte tagits upp överhuvudtaget här i kväll. Jag ville bara påminna om att transpersoner också finns.