När Nobelpriset i medicin och fysiologi delades ut på måndagen var det upptäckten av hiv som uppmärksammades. Ett virus som till idag påvisats hos kring 60 miljoner människor varav 25 miljoner har dött i sviterna immunbristsjukdomen aids.
Att det blev de franska forskarna Luc Montaigner och Francoise Barre-Sinoussi som tilldelades priset för deras upptäckt 1984 är inte helt okontroversiellt. Efter att ett amerikanskt forskarteam under ledning av Roberto Gallo också publicerade sina studier med information om att det upptäckta viruset var orsaken till immunbristsjukdomen aids utbröt en hård strid om vem som skulle tillskrivas själva upptäckten. Och vem som skulle få ta patent på upptäckten.

Francoise Barre-Sinoussi i Phnom Penh

Idag citeras Hans Jörnvall från Karolinska institutets Nobelpriskommitté av nyhetsbyrån AFP med att understryka att det är ”upptäckten” av viruset man belönar. Han säger även att idag Gallo och de två franska forskarna är ”överens om att upptäckten gjordes i Paris”. Trots att striden mellan de franska och amerikanska forskarna lagt sig så väntas diskussion i vetenskapliga kretsar om Nobelkommitténs beslut var riktigt att blossa upp.
Från Elfenbenskusten kommenterade den idag 76-årige forskaren Luc Montaigner priset med att han ”tänker på alla som drabbats av hiv”. Francoise Barre-Sinoussi tog emot nyheten i Phnom Penh där hon sa att hon ”aldrig väntade sig att få detta besked”.
De två franska forskarna delar priset med Harald zur Hausen som upptäckte att vissa papillomvirus (HPV) orsakar livmoderhalscancer. Denna upptäckt har, ännu till skillnad från HIV, lett till att ett vaccin kunnat tas fram.

Karolinska institutet