Frihetspartiet FPÖ, med Heinz-Christian Strache i spetsen, hamnade på tredje plats i valet den 28 september med 18 procent av rösterna. Den avhoppade Jörg Haiders framtidsalliansen BZÖ fick 11 procent. Partierna på yttersta högerkanten har nu blivit en tredje kraft, i nivå med de två etablerade partierna SPÖ (socialdemokraterna) och ÖVP (det konservativa folkpartiet). SPÖ rasade ner till 29 procent och inkasserade sitt sämsta valresultat i historien. ÖVP krympte till 26 procent. De gröna nådde 10 procent och kommer att vara den svagaste gruppen i parlamentet. Miljöpartiet har en stark förankring i hbt-communityn och engagerar sig för ett könsneutralt äktenskap.

Ulrike Lunacek (de gröna) blir den enda öppet homosexuella ledamoten i det nyvalda parlamentet.

Före valet la koalitionsregeringen med socialdemokrater och konservativa fram ett lagförslag om registrerat partnerskap för samkönade par efter schweiziskt mönster.
– Med extremhögerns valseger och de homovänliga partiernas nederlag har vi knappast någon chans att partnerskapslagen går igenom, säger HBT-föreningen GGG.at i Wien.
Det finns inom ÖVP många som fortfarande är kritiskt inställda till samkönat partnerskap. I motsats till SPÖ har ÖVP inte heller uteslutit att bilda regering med högerpopulisterna. FPÖ är homoäktenskapets hårdaste motståndare och känt för sina grova attacker mot homosexuella. I valrörelsen drog FPÖ även igång en smutskampanj mot sin egen ex-partiledare Jörg Haider och pekade ut honom som bög. Haider själv har alltid förnekat envisa rykten om hans homosexuella eller bisexuella läggning.