När regeringen Reinfeldt tillträdde 2006 kom hbt-frågor med i regeringsförklaringen. Då sas att ”I stora delar av världen utsätts HBT-personer för brutalt förtryck. Det är angeläget att stärka FN:s arbete mot detta. Respekten för de mänskliga rättigheterna skall vara universell.”.
Varken förra året eller i år inkluderades frågor kring HBT i regeringsförklaringarna vid riksmötets öppnande. Frågan om införandet av ett könsneutralt äktenskap antas bli en av de hårdaste nötarna att knäcka för en regering som är oenig och en riksdag som är otålig.
Det närmaste man kan komma en liten antydan om regeringens syn på könsneutrala äktenskap är då man talar om att ”Vi bejakar att familjer är olika och har olika behov.” Uttalandet rör dock jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag.
I samband med öppnandet av riksmötet släppte statsrådsberedningen listan över planerade propositioner och skrivelser fram till sommaren 2009.
I den framgår att en proposition om förändringarna i äktenskapsbalken kommer att läggas i december.
Oppositionen har tidigare meddelat att man kommer att lägga en motion till riksdagen om att anta förändringar i äktenskapsbalken så att äktenskapet blir könsneutralt enligt den modell utredaren Hans Regner föreslagit.
RFSLs förbundsordförande Sören Juvas menar att valet att inte ta upp äktenskapsfrågan i regeringsförklaringen kan tolkas olika, trots att tidpunkten för en proposition nu är fastslagen.
– Ett är att de inte är överens än om vad den skall innehålla, säger han men välkomnar att tidpunkten för regeringens förslag nu är nämnd.
– Vi kan inte vänta längre, säger han. Men samtidigt är det viktiga inte när den kommer utan innehållet.
Sören Juvas, som talade vid dagens demonstration mot FRA-lagen menar att den långa hanteringen av äktenskapsfrågan jämfört med den korta när det gäller FRA-lagen är förunderlig.
– Den ena handlar om att man skall behandla människor lika och den andra att inskränka demokratiska fri och rättigheter. Vad är det viktiga för regeringen frågar man sig då.

Läs också:

Riksdagsstrid om könsneutrala äktenskap Begreppet ”äktenskap” stridsfråga inom regeringen Remissvar om äktenskap ger inget nytt Ja till könsneutralt äktenskap ”Kamikaze”-artikel mot könsneutralt äktenskap